Na 4-6 porcji
Przygotowanie: 2 godziny
Barszcz czerwony z ziemniakami – składniki:
Na wywar mięsny:
- 300–500 g mięsa z kością (np. żeberka wieprzowe albo wołowy szponder)
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 1-2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- sól
Na barszcz czerwony:
- ok. 1,2 kg buraków średniej wielkości
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka octu spirytusowego lub soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
- koperek lub natka pietruszki
- kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić barszcz czerwony z ziemniakami:
1. Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy je 2 litrami zimnej wody, zagotowujemy i gdy się pojawi piana, zbieramy szumowiny łyżką cedzakową.
2. Do garnka dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zmniejszamy ogień i gotujemy 40-60 minut, w zależności od rodzaju użytego mięsa.
3. Kiedy mięso się gotuje, przygotowujemy warzywa do wywaru. Obieramy marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę. Obraną cebulę możemy opalić nad gazem lub przeciąć na pół i podpiec na suchej patelni (dzięki temu zabiegowi wywar będzie miał głębszy smak). Warzywa dorzucamy do wywaru i gotujemy, aż będą miękkie (ok. 30 minut).
4. Ugotowaną marchewkę oraz pietruszkę wyławiamy z garnka, kroimy na plasterki i odkładamy na talerz – później dorzucimy je do zupy. Resztę wywaru gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
5. W tym czasie obieramy buraki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach lub kroimy na cienkie paski albo w kostkę. Obieramy i kroimy także ziemniaki.
6. Z wywaru wyławiamy mięso i resztę warzyw, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, buraki oraz ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie (ok. 15 minut).
7. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i kawałki mięsa z wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem lub sokiem z cytryny, zagotowujemy i wyłączamy ogień.
8. Barszcz podajemy posypany zieleniną, z kleksem śmietany.
Przepis na barszcz czerwony z ziemniakami – porady:
- Najlepszy wywar na barszcz powstaje na mięsie z kością – na żeberkach wieprzowych, na szpondrze, na skrzydełkach, z mięsa mieszanego albo na wędzonce, ale z powodzeniem możecie go też przygotować bez mięsa – na bulionie warzywnym.
- Jeśli barszcz ma jasny kolor i mało wyrazisty smak, warto do niego dodać parę łyżek zakwasu z buraków albo buraczanego koncentratu.
- Najlepsze zioła do barszczu to koperek, majeranek, natka albo tymianek.

