Na 4-6 porcji
Przygotowanie: 2 godziny

Barszcz czerwony z ziemniakami – składniki:

Na wywar mięsny:

  • 300–500 g mięsa z kością (np. żeberka wieprzowe albo wołowy szponder)
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 1-2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • sól

Na barszcz czerwony:

  • ok. 1,2 kg buraków średniej wielkości
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka octu spirytusowego lub soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • koperek lub natka pietruszki
  • kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić barszcz czerwony z ziemniakami:

1. Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy je 2 litrami zimnej wody, zagotowujemy i gdy się pojawi piana, zbieramy szumowiny łyżką cedzakową.

2. Do garnka dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zmniejszamy ogień i gotujemy 40-60 minut, w zależności od rodzaju użytego mięsa.

3. Kiedy mięso się gotuje, przygotowujemy warzywa do wywaru. Obieramy marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę. Obraną cebulę możemy opalić nad gazem lub przeciąć na pół i podpiec na suchej patelni (dzięki temu zabiegowi wywar będzie miał głębszy smak). Warzywa dorzucamy do wywaru i gotujemy, aż będą miękkie (ok. 30 minut).

4. Ugotowaną marchewkę oraz pietruszkę wyławiamy z garnka, kroimy na plasterki i odkładamy na talerz – później dorzucimy je do zupy. Resztę wywaru gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

5. W tym czasie obieramy buraki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach lub kroimy na cienkie paski albo w kostkę. Obieramy i kroimy także ziemniaki.

6. Z wywaru wyławiamy mięso i resztę warzyw, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, buraki oraz ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie (ok. 15 minut).

7. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i kawałki mięsa z wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem lub sokiem z cytryny, zagotowujemy i wyłączamy ogień.

8. Barszcz podajemy posypany zieleniną, z kleksem śmietany.

Przepis na barszcz czerwony z ziemniakami – porady:

  • Najlepszy wywar na barszcz powstaje na mięsie z kością – na żeberkach wieprzowych, na szpondrze, na skrzydełkach, z mięsa mieszanego albo na wędzonce, ale z powodzeniem możecie go też przygotować bez mięsa – na bulionie warzywnym.
  • Jeśli barszcz ma jasny kolor i mało wyrazisty smak, warto do niego dodać parę łyżek zakwasu z buraków albo buraczanego koncentratu.
  • Najlepsze zioła do barszczu to koperek, majeranek, natka albo tymianek.