Zupa z soczewicy z warzywami

Zupa z soczewicy z warzywami
Zupa z soczewicy z warzywamiShutterstock

Dla 6-8 osób (albo zupa na dwa dni)
Przygotowanie: 45 minut

Zupa z soczewicy z warzywami – składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • oliwa
  • 6 ziarenek ziela angielskiego 
  • 4 liście laurowe 
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 łyżeczki oregano 
  • łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • sól
  • natka

Jak zrobić zupę z soczewicy z warzywami:

1. Warzywa i czosnek obieramy. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

2. Soczewicę kilkukrotnie płuczemy.

3. W dużym garnku szklimy na oliwie cebulę, a następnie dorzucamy czosnek i podsmażamy jeszcze minutę, aż zacznie pachnieć.

4. Do garnka wlewamy 3-3,5 litra wrzątku, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i soczewicę. Zagotowujemy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (15-20 minut).

5. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory, zagotowujemy, doprawiamy solą, oregano, kuminem i słodką papryką. Gotujemy 10-15 minut.

6. Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy natką i podajemy z pieczywem.

Krupnik z ryżem

Krupnik z ryżem
Krupnik z ryżemShutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Krupnik z ryżem – składniki: 

  • ćwiartka kurczaka (lub skrzydło indyka)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 suszone grzyby (opcjonalnie)
  • sól
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 korzenia małego selera
  • duża cebula
  • 2 ziemniaki
  • 60 g ryżu
  • mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki

Jak zrobić krupnik z ryżem:

1. Mięso zalewamy zimną wodą (ok. 2 litry), zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pokruszone grzyby, 1/4 łyżeczki soli i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.

2. Kiedy bulion się gotuje, obieramy warzywa. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach (albo kroimy w kostkę, jeśli nie lubimy tartych warzyw). Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, płuczemy i także kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i zalewamy wodą. Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.

3. Ryż kilka razy płuczemy i odsączamy na sitku. 

4. Kiedy kurczak już będzie miękki, wyjmujemy go z wywaru i wrzucamy do garnka warzywa wraz z ziemniakami z wodą oraz ryżem i gotujemy ok. 15 minut.

5. Lekko ostudzoną ćwiartkę kurczaka obieramy ze skóry, oddzielamy od kości, mięso kroimy na kawałki i z powrotem przekładamy do garnka z zupą. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy też część posiekanej natki, zagotowujemy i wyłączamy ogień.

6. Zupę rozlewamy do talerzy, posypujemy resztą natki.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa
Zupa dyniowaFot. Vladislav Noseek/Shutterstock

Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 40 minut

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym – składniki:

  • 500 g oczyszczonej dyni piżmowej (po oczyszczeniu) 
  • duża cebula 
  • marchewka 
  • 60 g świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy 
  • łyżka masła (opcjonalnie)
  • 1 l bulionu warzywnego  
  • pestki dyni
  • pomarańcza (lub 2 mniejsze)
  • 150 ml mleczka kokosowego (mała puszka)  
  • sól 
  • biały pieprz 
  • papryczka chilli lub chilli w płatkach (opcjonalnie)

Jak zrobić zupę krem z dyni:

1. Oczyszczoną z pestek i obraną ze skórki dynię kroimy w kostkę. 

2. Cebulę i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Imbir obieramy, drobniutko siekamy. 

3. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, aż się zeszkli, następnie dodajemy imbir, marchewkę, dynię*, masło (opcjonalnie) i smażymy 4-6 minut. 

4. Składniki zalewamy wrzącym bulionem, gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). 

5. W tym czasie na suchej, rozgrzanej patelni prażymy pestki dyni, uważając, by się nie przypaliły. Odkładamy.

6. Z pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do garnka, mieszamy. 

7. Zupę zdejmujemy z ognia, mieszając, wlewamy stopniowo mleczko kokosowe, miksujemy, np. za pomocą blendera, doprawiamy solą i białym pieprzem. Następnie zagotowujemy.

8. Dyniową zupę krem rozlewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni, a jeśli lubimy ostre potrawy, to także posiekaną papryczką lub chilli w płatkach.

*Dynię, zamiast podsmażać i gotować z pozostałymi warzywami, można wcześniej upiec w piekarniku – kroimy ją na kawałki, skrapiamy oliwą i pieczemy 20-30 minut w piecu rozgrzanym do temperatury 180 st. Tak przygotowana zupa będzie miała jeszcze intensywniejszy smak.

Zupa fasolowa vegan

Zupa fasolowa
Zupa fasolowaFot. Shutterstock

Dla 4 osób
Moczenie fasoli: 12 godzin
Przygotowanie: 2 godziny

Zupa fasolowa w wersji wegańskiej – składniki:

  • 250 g białej fasoli* 
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • pieprz
  • sól
  • 3-4 ziemniaki
  • 1-2 łyżeczki majeranku lub listków świeżego tymianku

Jak zrobić zupę fasolową: 

1. Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Następnego dnia odsączamy, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy z uchyloną przykrywką ok. 60 minut. 

2. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, szklimy na 2 łyżkach oliwy w dużym rondlu lub w głębokiej patelni.

3. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do rondla i podsmażamy wraz z cebulą, by warzywa się lekko zrumieniły. Dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Zawartość rondla przekładamy do garnka z fasolą, gotujemy jeszcze 10 minut i doprawiamy solą i pieprzem.

4. Obieramy i kroimy ziemniaki, wrzucamy je do zupy i gotujemy jeszcze 15 minut.

5. Zupę doprawimy majerankiem lub tymiankiem i w razie potrzeby solą, dodajemy jeszcze 2-3 łyżki oliwy, mieszamy, podajemy.

*Do tej zupy możecie też wykorzystać fasolę z puszki – wtedy podsmażone warzywa zalewamy wodą, a odsączoną fasolę dodajemy do zupy razem z ziemniakami.

Zupa z pieczonych pomidorów i warzyw 

Zupa z pomidorów i pieczonych warzyw, która robi się sama
Zupa z pomidorów i pieczonych warzyw, która robi się samaFot. Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 80 minut

Zupa z pieczonych warzyw – składniki:

  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • czerwona papryka (ok. 140 g)
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 180 g ugotowanego ryżu basmati
  • 2 marchewki (ok. 150 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • garść listków bazylii
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Jak zrobić zupę z pieczonych warzyw:

1. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki.

2. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, strąk kroimy na ćwiartki.

3. Cebulę i czosnek obieramy, grubo kroimy.

4. Marchewki obieramy i kroimy na plastry.

5. Wszystkie jarzyny układamy w głębokiej blasze, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.

6. Upieczone jarzyny przekładamy do garnka, wlewamy 500 ml wrzątku i miksujemy.

7. Zupę doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy, podajemy z ryżem i listkami bazylii.

Przepis: Dominika Wójciak

Zupa grzybowa

Zalewajka z grzybami
Zalewajka z grzybamiFot. intek1/iStock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Zupa z leśnych grzybów – składniki: 

  • 600 g świeżych grzybów – maślaków, podgrzybków lub grzybów mieszanych (albo resztek z grzybobrania: trzonków, połamanych kapeluszy itp.)
  • duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku  
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki masła 
  • 200 g marchewki 
  • 100 g pietruszki 
  • 400 g ziemniaków 
  • 2 litry bulionu, np. drobiowego lub warzywnego 
  • 2 listki laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu 
  • 200 ml śmietany 18-proc. lub śmietanki 30-proc. 
  • sól 
  • pieprz 
  • mały pęczek koperku 

Jak zrobić zupę grzybową: 

1. Grzyby dokładnie przebieramy, oczyszczamy z igliwia i liści, odcinamy uszkodzone i zdrewniałe części trzonków. 

2. Staramy się nie myć grzybów, bo stracą swój smak i aromat oraz szybko nasiąkną wodą, więc zamiast potem smażyć się lub dusić, będą się gotować, co radykalnie zmieni ich smak. Cierpliwi grzybiarze zatem powinni grzyby (szczególnie okazy przeznaczone do suszenia) oczyszczać pędzelkiem lub wilgotną ściereczką, a brud, którego nie da się wytrzeć, zeskrobać nożykiem. Mniej cierpliwi mogą szybko przepłukać grzyby, by nie zdążyły zmięknąć i nasiąknąć wodą.

3. Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki wraz z nóżkami (sprawdzamy przy tym, czy nie są robaczywe), ale nie siekamy ich zbyt drobno, by czuć je było pod zębem.

4. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek na cieniutkie plasterki. Cebulkę szklimy na dużej patelni na rozgrzanym oleju. Kiedy się podsmaży, dorzucamy masło, czosnek, a następnie pokrojone grzyby, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.

5. W tym czasie obieramy marchewkę oraz pietruszkę i kroimy na ćwierćtalarki (albo ścieramy na tarce o dużych oczkach). Obieramy również ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę. 

6. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przyprawy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy duszone grzyby, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy kolejne 10 minut.

7. Na koniec, jeśli lubimy, zabielamy zupę kwaśną śmietaną albo słodką śmietanką:

  • kwaśną śmietanę trzeba wcześniej zahartować – odlewamy chochlę zupy do miseczki, dodajemy po troszku śmietanę, mieszamy i tak przygotowaną wlewamy do zupy. Zupa z kwaśną śmietaną będzie miała wyrazisty smak.
  • słodką śmietankę możemy od razu wlać do garnka – nie powinna się zwarzyć. Zupa ze śmietanką będzie aksamitna i słodkawa.

 8. Gotową zupę grzybową podajemy posypaną posiekanym koperkiem z ulubionym pieczywem.

Zupa chrzanowa z boczkiem

Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowaFot. Agata jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Zupa chrzanowa krem – składniki:

  • 300 g wędzonych kości wieprzowych  
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 5 ziaren czarnego pieprzu 
  • 2 pietruszki 
  • 1/4 selera 
  • 3 ziemniaki 
  • 2 pory (białe części) 
  • 2 cebule 
  • 200 g wędzonego surowego boczku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml śmietanki 30-proc. 
  • 5 łyżek tartego chrzanu  
  • sól
  • pieprz 

Jak zrobić zupę chrzanową z boczkiem: 

1. Wędzone kości zalewamy 2-2,5 litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zagotowujemy i gotujemy 30 minut.

2. Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Por i cebulkę obieramy i kroimy na ćwierćtalarki. 

3. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st., 1-2 razy mieszając, by się podpiekły z każdej strony.

4. Kiedy ziemniaki się pieką, boczek kroimy na paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut, aż tłuszcz się wytopi, a wędlina stanie się chrupiąca. Wtedy boczek przekładamy do miseczki (wykorzystamy go do dekoracji zupy), a na pozostałym tłuszczu smażymy przez kilka minut cebulę i por.

5. Z wywaru wyjmujemy kości – obieramy z mięsa, odkładamy. 

6. Do gotującej się zupy dorzucamy przygotowane wcześniej pietruszki i seler wraz z podsmażoną cebulą, porem oraz obranym czosnkiem i gotujemy ok. 20 minut. 

7. Kiedy warzywa będą miękkie, wyławiamy z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie i miksujemy zupę blenderem.

8. Do zupy kremu dorzucamy pokrojone kawałki wędzonki, dolewamy śmietankę, dodajemy chrzan, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. 

9. Zupę chrzanową podajemy z pieczonymi ziemniakami, paseczkami boczku i listkami majeranku (opcjonalnie).

Zupa kapuściana 

Zupa kapuściana
Zupa kapuścianaFot. Shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Zupa kapuściana – składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty (ok. 1 kg)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub oliwy)
  • 400 g pomidorów świeżych, obranych i pokrojonych w kostkę albo pomidorów z puszki
  • łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie dla głębszego smaku)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • cukier (opcjonalnie)
  • natka pietruszki

Jak zrobić zupę kapuścianą:

1. Przygotowujemy warzywa: kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i dość drobno kroimy, marchewkę kroimy w półplasterki lub kostkę, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, seler naciowy siekamy na plasterki, cebule i czosnek obieramy, siekamy.

2. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu i smażymy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy czosnek, dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i smażymy jeszcze 1-2 minuty, aż przyprawy zaczną pachnieć, następnie dodajemy marchewkę, seler naciowy i smażymy kolejne 2 minut, mieszając.

3. Do rondla dodajemy ziemniaki oraz kapustę, wlewamy ok. 2 litrów wody, dokładamy pomidory i gotujemy 30 minut.

4. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy zupę solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie .

5. Na koniec jeszcze raz doprawiamy zupę do smaku (jeśli jest bardzo kwaśna, możemy do niej dosypać łyżeczkę cukru), rozlewamy do talerzy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.