Dla 4 osób
Przygotowanie: 80 minut
Zupa z pieczonych warzyw – składniki:
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- czerwona papryka (ok. 140 g)
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 180 g ugotowanego ryżu basmati
- 2 marchewki (ok. 150 g)
- 4 łyżki oliwy
- garść listków bazylii
- sól
- świeżo mielony pieprz
Jak zrobić zupę z pieczonych warzyw:
1. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki.
2. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, strąk kroimy na ćwiartki.
3. Cebulę i czosnek obieramy, grubo kroimy.
4. Marchewki obieramy i kroimy na plastry.
5. Wszystkie jarzyny układamy w głębokiej blasze, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.
6. Upieczone jarzyny przekładamy do garnka, wlewamy 500 ml wrzątku i miksujemy.
7. Zupę doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy, podajemy z ryżem i listkami bazylii.
Przepis: Dominika Wójciak

talerzy się nie zjada, garnek także trudny byłby do pogryzienia :-)