Dla 4 osób
Przygotowanie: 80 minut

Zupa z pieczonych warzyw – składniki:

  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • czerwona papryka (ok. 140 g)
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 180 g ugotowanego ryżu basmati
  • 2 marchewki (ok. 150 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • garść listków bazylii
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Jak zrobić zupę z pieczonych warzyw:

1. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki.

2. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, strąk kroimy na ćwiartki.

3. Cebulę i czosnek obieramy, grubo kroimy.

4. Marchewki obieramy i kroimy na plastry.

5. Wszystkie jarzyny układamy w głębokiej blasze, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.

6. Upieczone jarzyny przekładamy do garnka, wlewamy 500 ml wrzątku i miksujemy.

7. Zupę doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy, podajemy z ryżem i listkami bazylii.
Przepis: Dominika Wójciak