Dla 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Zupa cebulowa – składniki:

  • 500 g cebuli
  • 70 g masła
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • duża łyżka mąki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 6 kromek wiejskiego chleba
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • 100 g sera ementaler, gruyere lub innego aromatycznego żółtego sera

Jak zrobić szybką zupę cebulową:

1. Cebulę cienko kroimy w piórka lub półtalarki i podsmażamy na maśle wraz z tymiankiem, żeby się zrumieniła.

2. Cebulę posypujemy mąką, mieszamy, dolewamy 1 i 1/2 litra wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy 20 minut. Po tym czasie garnek z zupą zdejmujemy z ognia, dodajemy sól i pieprz do smaku, wszystko mieszamy.

3. W czasie gdy zupa się gotuje, przygotowujemy grzanki. Kromki chleba nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, skrapiamy z obu stron oliwą i podpiekamy na blasze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. (funkcja góra – dół), aż staną się chrupiące (8-10 minut) – w połowie czasu pieczenia przewracamy grzanki na drugą stronę.

4. Gotowe kromki posypujemy serem i znów wstawiamy do piekarnika na 4-5 minut, by ser się zarumienił.

5. Gorącą zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy grzankami i podajemy.