Dla 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Zupa cebulowa – składniki:
- 500 g cebuli
- 70 g masła
- 2 gałązki świeżego tymianku
- duża łyżka mąki
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 6 kromek wiejskiego chleba
- ząbek czosnku
- oliwa
- 100 g sera ementaler, gruyere lub innego aromatycznego żółtego sera
Jak zrobić szybką zupę cebulową:
1. Cebulę cienko kroimy w piórka lub półtalarki i podsmażamy na maśle wraz z tymiankiem, żeby się zrumieniła.
2. Cebulę posypujemy mąką, mieszamy, dolewamy 1 i 1/2 litra wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy 20 minut. Po tym czasie garnek z zupą zdejmujemy z ognia, dodajemy sól i pieprz do smaku, wszystko mieszamy.
3. W czasie gdy zupa się gotuje, przygotowujemy grzanki. Kromki chleba nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, skrapiamy z obu stron oliwą i podpiekamy na blasze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. (funkcja góra – dół), aż staną się chrupiące (8-10 minut) – w połowie czasu pieczenia przewracamy grzanki na drugą stronę.
4. Gotowe kromki posypujemy serem i znów wstawiamy do piekarnika na 4-5 minut, by ser się zarumienił.
5. Gorącą zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy grzankami i podajemy.

Francuski - no i?
Przeciez przepis na cebulowa pochodzi z Francji.
po tej tartej to dopiero sie gazuje.fu