Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Tajska zupa z kurczakiem – składniki:

  • papryczka chilli plus druga do dekoracji (opcjonalnie)
  • 3-4 cm świeżego imbiru 
  • 3-4 cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 piersi kurczaka lub pierś i udo bez kości 
  • tajski bakłażan (do kupienia w sklepach z produktami ze świata) lub zwykły mały bakłażan albo cukinia 
  • 200 g pieczarek lub grzybów shitake 
  • łodyga trawy cytrynowej 
  • 1 l bulionu drobiowego, warzywnego lub wody
  • 6 liści kaffiru (opcjonalnie) 
  • 400 ml mleczka kokosowego 
  • 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry 
  • łyżka cukru trzcinowego lub palmowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • limonka 

Dodatki do zupy tajskiej: 

  • makaron ryżowy 
  • kolendra 
  • olej sezamowy 

Jak zrobić tajską zupę z kurczakiem:

1. Przygotowujemy wszystkie składniki. Papryczkę chilli kroimy w plasterki. Imbir i czosnek obieramy, drobno siekamy. Małe dymki kroimy na 4 i rozdzielamy łuski, szczypior kroimy na krótkie kawałki. Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Bakłażan myjemy, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki. Bulwiastą końcówkę łodygi trawy cytrynowej tłuczemy, by nieco popękała, kroimy na pół.

2. Do dużego garnka wlewamy bulion lub wodę, podgrzewamy, dodajemy liście kaffiru, trawę cytrynową, chilli, imbir i 3/4 puszki mleka kokosowego, zagotowujemy, gotujemy 5 minut.

3. Po tym czasie do zupy dorzucamy czerwoną pastę curry oraz kurczaka, gotujemy 5 minut. 

4. Kiedy mięso stanie się białe, dorzucamy bakłażan, grzyby, dymkę, cukier i resztę mleka kokosowego, gotujemy kolejne 5 minut.

6. Na koniec wyłączamy ogień i doprawiamy zupę sosem sojowym, rybnym oraz sokiem z limonki (zostawiamy kilka plasterków limonki do dekoracji zupy).

7. Do miseczek przekładamy makaron ugotowany w tym czasie, gdy gotowała się zupa. Następnie nalewamy zupę, wyjmując wcześniej trawę cytrynową i liście kaffiru. Danie dekorujemy pokrojoną papryczką chilli, posiekanym szczypiorem, kolendrą, plasterkami limonki i skrapiamy olejem sezamowym. 

Przepis na tajską zupę z kurczakiem – sprawdzone porady: 

  • Do zupy zamiast makaronu możemy podać w osobnych miseczkach ryż jaśminowy. 
  • Tę zupę możemy przygotować w wersji wegan, wtedy bazą zupy jest bulion warzywny, a sycącym dodatkiem kawałki wędzonego tofu. 
  • Jeśli części przypraw – np. kaffiru, trawy cytrynowej – nie uda nam się kupić, nie szkodzi. Ostatecznie możemy je pominąć, bo niestety nie da się ich zastąpić europejskimi zamiennikami. 
  • Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy, możecie do zupy zamiast czerwonej pasty dodać zieloną pastę curry, która jest najostrzejsza ze wszystkich tajskich past.