Dla 6 osób
Przygotowanie: 15 minut plus schładzanie

Gazpacho z arbuzem – składniki:

  • 1 i 1/2 kg pomidorów, najlepiej malinowych
  • 800 g miąższu arbuza (bez pestek)
  • mała młoda cebula
  • czerwona papryka
  • 4 ogórki gruntowe
  • garść natki kolendry z gałązkami (opcjonalnie)
  • 50 g czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 ml oliwy
  • 60 ml octu z czerwonego wina
  • ok. 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól

Jak zrobić gazpacho z arbuzem:

1. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy. Arbuza dzielimy na kawałki, usuwamy pestki. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, strąk kroimy w kawałki. Ogórki obieramy.

2. Dwa ogórki, pomidory, arbuza, paprykę i cebulę miksujemy z kolendrą (opcjonalnie), obranym czosnkiem, oliwą, octem i płatkami chilli. Przyprawiamy solą.

3. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (im chłodniejsza zupa, tym lepsza!).

4. Pozostałe ogórki i oliwki siekamy, posypujemy nimi gazpacho. Chłodnik możemy także udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Przepis: Dominika Wójciak