Dla 6 osób
Przygotowanie: 15 minut plus schładzanie
Gazpacho z arbuzem – składniki:
- 1 i 1/2 kg pomidorów, najlepiej malinowych
- 800 g miąższu arbuza (bez pestek)
- mała młoda cebula
- czerwona papryka
- 4 ogórki gruntowe
- garść natki kolendry z gałązkami (opcjonalnie)
- 50 g czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 120 ml oliwy
- 60 ml octu z czerwonego wina
- ok. 1/2 łyżeczki płatków chili
- sól
Jak zrobić gazpacho z arbuzem:
1. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy. Arbuza dzielimy na kawałki, usuwamy pestki. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, strąk kroimy w kawałki. Ogórki obieramy.
2. Dwa ogórki, pomidory, arbuza, paprykę i cebulę miksujemy z kolendrą (opcjonalnie), obranym czosnkiem, oliwą, octem i płatkami chilli. Przyprawiamy solą.
3. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (im chłodniejsza zupa, tym lepsza!).
4. Pozostałe ogórki i oliwki siekamy, posypujemy nimi gazpacho. Chłodnik możemy także udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Przepis: Dominika Wójciak

To tzw. kuchnia fusion. Niekoniecznie od razu do potępienia.
To hiszpańska firma.
Nie pamiętam by kiedykolwiek hiszpańskie jedzenie cieszyło się w ich hotelach, poza granicami Hiszpanii, wzięciem.
Zabrakło Euro na Riu więc proponujesz wakacje na Krymie?
Szokujące co cenzura Wyborczej przepuszcza.
W ogóle hiszpańskie jedzenie jest do chrzanu. Tylko sało i aliwje.