Dla 6-8 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus schładzanie
Chłodnik litewski z jajkiem na twardo – składniki:
- pęczek botwinki (najlepiej o długich łodygach i niezbyt bujnych liściach, ze sporymi buraczkami)
- cukier
- łyżka soku z cytryny
- 4 jajka na twardo
- 2 średniej wielkości ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szczypioru
- 1/2 pęczka koperku
- litr kefiru lub maślanki
- 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18-proc.
- sól
- pieprz
Jak zrobić chłodnik litewski:
1. Botwinę dokładnie myjemy – najlepiej włożyć ją do miski z wodą i moczyć przez kilka minut, wtedy ziemia i piasek powinny się dobrze wypłukać.
2. Łodyżki wraz z liśćmi odcinamy, buraczki obieramy i kroimy na ćwierćtalarki (możemy też zetrzeć na tarce o grubych oczkach), listki drobno siekamy, łodygi kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki.
3. Botwinę wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem tak, żeby tylko przykrył buraki, dodajemy sok z cytryny, wsypujemy łyżeczkę cukru i stawiamy garnek na małym ogniu. Dusimy z uchyloną przykrywką 5-6 minut, dokładnie studzimy.
4. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy jajka na twardo, po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą i studzimy.
5. Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, szczypiorek i koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy. Obieramy czosnek.
6. Do dużego garnka lub szklanego naczynia wlewamy schłodzony kefir lub maślankę oraz śmietanę i mieszamy. Dodajemy pokrojone ogórki, posiekaną zieleninę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz uduszoną i schłodzoną botwinkę.
7. Chłodnik mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (opcjonalnie), odstawiamy do lodówki na godzinę, żeby wszystkie składnik się przegryzły.
8. Chłodnik litewski podajemy dobrze schłodzony z jajkiem na twardo.
Przepis na chłodnik litewski – porady kucharzy:
- Chłodnik litewski możemy podać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi (gotujemy je przez 3-4 minuty) oraz pieczonymi ziemniakami – danie będzie bardzo efektownie wyglądało.
- Jeśli młode buraczki nie mają jeszcze zbyt wyrazistego smaku, do chłodnika warto dodać łyżkę domowego zakwasu z buraków albo koncentratu buraczanego.
- Łącząc nowoczesną kuchnię z dawną kulinarną tradycją, możemy do chłodnika litewskiego dodać szyjki rakowe (szyjki rakowe w zalewie są zazwyczaj w ofercie supermarketów).
- Warto wiedzieć, że tradycyjny chłodnik litewski przygotowywany był kiedyś na rosole cielęcym wymieszanym ze śmietaną. Nie było w nim ani kefiru, ani maślanki. W skład tej zupy wchodziły natomiast botwinka, buraczki, listki posiekanego szczawiu, ogórki, koperek, a także kawałeczki ugotowanej cielęciny lub piersi kurczaka, jajka na twardo i szyjki oraz mięso z rakowych szczypiec. Chłodnik obowiązkowo podawano z kostkami lodu.
Aha, botwinkę starczy zblanszować. Znajomy używa zupełnie surowej, też jest pysznie i zdrowiej.