Dla 6-8 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus schładzanie 

Chłodnik litewski z jajkiem na twardo – składniki:

  • pęczek botwinki (najlepiej o długich łodygach i niezbyt bujnych liściach, ze sporymi buraczkami) 
  • cukier
  • łyżka soku z cytryny 
  • 4 jajka na twardo 
  • 2 średniej wielkości ogórki gruntowe 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 pęczka szczypioru 
  • 1/2 pęczka koperku 
  • litr kefiru lub maślanki 
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18-proc. 
  • sól 
  • pieprz 

Jak zrobić chłodnik litewski: 

1. Botwinę dokładnie myjemy – najlepiej włożyć ją do miski z wodą i moczyć przez kilka minut, wtedy ziemia i piasek powinny się dobrze wypłukać.

2. Łodyżki wraz z liśćmi odcinamy, buraczki obieramy i kroimy na ćwierćtalarki (możemy też zetrzeć na tarce o grubych oczkach), listki drobno siekamy, łodygi kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki. 

3. Botwinę wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem tak, żeby tylko przykrył buraki, dodajemy sok z cytryny, wsypujemy łyżeczkę cukru i stawiamy garnek na małym ogniu. Dusimy z uchyloną przykrywką 5-6 minut, dokładnie studzimy.

4. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy jajka na twardo, po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą i studzimy.

5. Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, szczypiorek i koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy. Obieramy czosnek. 

6. Do dużego garnka lub szklanego naczynia wlewamy schłodzony kefir lub maślankę oraz śmietanę i mieszamy. Dodajemy pokrojone ogórki, posiekaną zieleninę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz uduszoną i schłodzoną botwinkę. 

7. Chłodnik mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (opcjonalnie), odstawiamy do lodówki na godzinę, żeby wszystkie składnik się przegryzły.

8. Chłodnik litewski podajemy dobrze schłodzony z jajkiem na twardo.

Przepis na chłodnik litewski – porady kucharzy: 

  • Chłodnik litewski możemy podać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi (gotujemy je przez 3-4 minuty) oraz pieczonymi ziemniakami – danie będzie bardzo efektownie wyglądało. 
  • Jeśli młode buraczki nie mają jeszcze zbyt wyrazistego smaku, do chłodnika warto dodać łyżkę domowego zakwasu z buraków albo koncentratu buraczanego. 
  • Łącząc nowoczesną kuchnię z dawną kulinarną tradycją, możemy do chłodnika litewskiego dodać szyjki rakowe (szyjki rakowe w zalewie są zazwyczaj w ofercie supermarketów). 
  • Warto wiedzieć, że tradycyjny chłodnik litewski przygotowywany był kiedyś na rosole cielęcym wymieszanym ze śmietaną. Nie było w nim ani kefiru, ani maślanki. W skład tej zupy wchodziły natomiast botwinka, buraczki, listki posiekanego szczawiu, ogórki, koperek, a także kawałeczki ugotowanej cielęciny lub piersi kurczaka, jajka na twardo i szyjki oraz mięso z rakowych szczypiec. Chłodnik obowiązkowo podawano z kostkami lodu.