Na 8 porcji
Przygotowanie: 35 minut
Kapuśniak z młodej kapusty – składniki:
- 300 g surowego wędzonego boczku (albo mniej intensywnego w smaku wędzonego boczku parzonego)
- 2-3 młode cebule (ok. 100 g)
- listek laurowy
- ziarno ziela angielskiego
- 400 g młodych ziemniaków
- 2-3 młode marchewki (ok. 200 g)
- ok. 700 g młodej kapusty
- sól
- szczypta pieprzu (opcjonalnie)
- mały pęczek koperku
Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty:
1. Boczek kroimy w kostkę, przekładamy do dużego garnka (ok. 5 l) – takiego, by zmieściła się w nim poszatkowana kapusta i pozostałe składniki – i podsmażamy wędlinę na małym ogniu, żeby tłuszcz się wytopił.
2. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, dorzucamy do boczku wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim, mieszamy i dalej podsmażamy.
3. Młode ziemniaki szorujemy (nie musimy ich obierać), płuczemy, kroimy w małą kostkę, przekładamy do garnka i podsmażamy wraz z boczkiem oraz cebulą.
4. Następnie myjemy marchewki, kroimy je bez obierania na talarki, dorzucamy do garnka i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
5. Po tym czasie dolewamy do garnka 2,5-3 litry wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.
6. Kiedy baza zupy się gotuje, kapustę kroimy w kostkę (jeśli wierzchnie liście nie są bardzo twarde, możemy je także dorzucić do garnka), dodajemy do wywaru, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.
7. Na koniec, w razie potrzeby, dodajemy sól (ilość zależy od tego, czy boczek był bardzo słony) oraz szczyptę pieprzu.
8. Zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy posiekanym koperkiem.
Zapewne dla smaku…
Taka delikatna zupa i ten boczek! To nie zimowy zur czy kapusniak, pelen dysonans smakowy
A w komentarzach pisze się wyłącznie mądre rzeczy.