Na 8 porcji
Przygotowanie: 35 minut

Kapuśniak z młodej kapusty – składniki:

  • 300 g surowego wędzonego boczku (albo mniej intensywnego w smaku wędzonego boczku parzonego)
  • 2-3 młode cebule (ok. 100 g)
  • listek laurowy
  • ziarno ziela angielskiego
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 2-3 młode marchewki (ok. 200 g)
  • ok. 700 g młodej kapusty
  • sól
  • szczypta pieprzu (opcjonalnie)
  • mały pęczek koperku

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty:

1. Boczek kroimy w kostkę, przekładamy do dużego garnka (ok. 5 l) – takiego, by zmieściła się w nim poszatkowana kapusta i pozostałe składniki – i podsmażamy wędlinę na małym ogniu, żeby tłuszcz się wytopił.

2. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, dorzucamy do boczku wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim, mieszamy i dalej podsmażamy.

3. Młode ziemniaki szorujemy (nie musimy ich obierać), płuczemy, kroimy w małą kostkę, przekładamy do garnka i podsmażamy wraz z boczkiem oraz cebulą.

4. Następnie myjemy marchewki, kroimy je bez obierania na talarki, dorzucamy do garnka i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

5. Po tym czasie dolewamy do garnka 2,5-3 litry wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.

6. Kiedy baza zupy się gotuje, kapustę kroimy w kostkę (jeśli wierzchnie liście nie są bardzo twarde, możemy je także dorzucić do garnka), dodajemy do wywaru, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. 

7. Na koniec, w razie potrzeby, dodajemy sól (ilość zależy od tego, czy boczek był bardzo słony) oraz szczyptę pieprzu.

8. Zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy posiekanym koperkiem.