Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Tajska szczawiowa – składniki:
- ząbek czosnku
- kawałek imbiru (ok. 2 cm)
- pół papryczki chilli bez pestek
- cebula
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 4 małe ziemniaki
- olej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- puszka mleczka kokosowego
- 2 pęczki szczawiu
- sól
- czarny pieprz
- świeżo posiekany szczypior do dekoracji
Jak zrobić tajską zupę szczawiową:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
2. Obrany czosnek, imbir, chilli, cebulę oraz cukier rozcieramy ze szczyptą soli w moździerzu lub blenderze na gładką pastę.
3. Na dnie garnka podsmażamy 1-2 minuty przygotowaną pastę, dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze minutę. Następnie wlewamy bulion oraz mleczko kokosowe, przykrywamy i gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
4. W tym czasie szczaw siekamy.
5. Kiedy ziemniaki będą gotowe, dodajemy szczaw, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
6. Podajemy ze świeżym szczypiorem.
Rada: ta zupa równie dobrze smakuje jako krem, dlatego po dodaniu szczawiu możecie śmiało ją zmiksować.
*Marta Dymek – znana kucharka, autorka książek kulinarnych, propagatorka roślinnej kuchni.