Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Tajska szczawiowa – składniki:

  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • pół papryczki chilli bez pestek
  • cebula
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 4 małe ziemniaki
  • olej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 pęczki szczawiu
  • sól
  • czarny pieprz
  • świeżo posiekany szczypior do dekoracji

Jak zrobić tajską zupę szczawiową:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

2. Obrany czosnek, imbir, chilli, cebulę oraz cukier rozcieramy ze szczyptą soli w moździerzu lub blenderze na gładką pastę.

3. Na dnie garnka podsmażamy 1-2 minuty przygotowaną pastę, dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze minutę. Następnie wlewamy bulion oraz mleczko kokosowe, przykrywamy i gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

4. W tym czasie szczaw siekamy.

5. Kiedy ziemniaki będą gotowe, dodajemy szczaw, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

6. Podajemy ze świeżym szczypiorem.

Rada: ta zupa równie dobrze smakuje jako krem, dlatego po dodaniu szczawiu możecie śmiało ją zmiksować.

*Marta Dymek – znana kucharka, autorka książek kulinarnych, propagatorka roślinnej kuchni.