Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut

Zupa szczawiowa – składniki: 

  • 500 g wieprzowych żeberek 
  • sól  
  • średniej wielkości pietruszka 
  • 1/4 selera 
  • 2 marchewki 
  • biała część pora 
  • cebula 
  • 3 ziemniaki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 500 g młodego szczawiu (poza sezonem słoik 300 g gotowego szczawiu) 
  • 4 jajka 
  • 120 ml śmietany 22 proc. 

Do podania:

  • kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
  • świeży koperek 

Jak zrobić zupę szczawiową:  

1. Żeberka zalewamy 2 litrami zimnej wody, zagotowujemy, odszumowujemy, czyli zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej wytwarzającą się na powierzchni wywaru pianę, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy 40-60 minut.

2. Warzywa obieramy. Seler i pietruszkę możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w kostkę, marchewkę kroimy na talarki lub półtalarki – będzie ładnie wyglądała w zupie. Por oraz cebulę kroimy w ćwierćtalarki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i zalewamy wodą. 

3. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, wyjmujemy je z wywaru i odstawiamy do wystygnięcia, a do garnka wrzucamy pokrojone warzywa wraz z ziemniakami, dorzucamy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i gotujemy 15 minut. 

4. W tym czasie, jeżeli wykorzystujemy świeży szczaw, to go przebieramy, usuwamy twarde ogonki, liście myjemy, osuszamy i siekamy. Oddzielamy także mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. 

5. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy do zupy szczaw (świeży lub ze słoika) wraz z pokrojonym mięsem, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy kilka minut.  

6. W drugim garnku gotujemy na twardo jajka, następnie zalewamy je zimną wodą, żeby wystygły i obieramy.

7. Gotową zupę szczawiową albo zabielamy śmietaną – do kubka wlewamy chochelkę zupy, łączymy ją ze śmietaną i wlewamy z powrotem do garnka, mieszając – albo śmietanę podajemy w osobnej miseczce, aby każdy ze stołowników sam udekorował swój talerz kleksem śmietany. Do zupy szczawiowej podajemy również połówki jajek na twardo oraz posiekaną bazylię i koperek.

Przepis na tradycyjną zupę szczawiową – sprawdzone porady:  

  • Warto wiedzieć, że szczaw zawsze dodajemy do zupy, kiedy ziemniaki są już miękkie, inaczej kwas z liści sprawi, że kartofle się nie dogotują. 
  • Zupę ze szczawiem konserwowym doprawiamy solą na końcu, biorąc pod uwagę to, że przetwór ze słoika może być już bardzo słony. 
  • Najsmaczniejsza zupa szczawiowa, to zupa gotowana na wywarze z żeberek wieprzowych, które są dość tłuste i mają niepowtarzalny smak, ale zupę tę możemy ugotować także na wywarze ze skrzydła lub szyi indyka albo w wersji bez mięsa.  
  • Szczawiową bez mięsa przygotowujemy z dodatkiem bulionu warzywnego albo wody, wtedy jednak wszystkie warzywa, oprócz szczawiu, najpierw podsmażamy na oliwie lub maśle – także ziemniaki – a następnie zalewamy je bulionem lub wodą i dopiero gotujemy. 
  • Dobrym dodatkiem do zupy szczawiowej, oprócz ziemniaków i jajek na twardo, mogą być lane kluseczki albo ryż oraz kawałeczki usmażonego na suchej patelni wędzonego surowego boczku. 
  • Z liści szczawiu warto od czasu do czasu przygotować ukraiński barszcz szczawiowy. To po prostu zupa szczawiowa, do której nasi wschodni sąsiedzi dodają jeszcze 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Zupa taka ma bardzo ciekawy kwaśno-słodkawy smak. Spróbujcie koniecznie!