Dla 4 osób
Przygotowanie: 30-40 minut
Botwinka – składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 1-2 małe buraki (dla wzmocnienia smaku)
- listek laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Do podania:
- pęczek koperku
- 4 łyżki śmietany 18-proc. lub śmietanki 30-proc.
- 4 jajka na twardo
- ugotowane ziemniaki (opcjonalnie)
Jak przygotować botwinkę:
1. Botwinę oczyszczamy z uszkodzonych listków, dokładnie płuczemy – ja zalewam całe pęczki zimną wodą w zlewie i zostawiam na 15 minut, żeby wypłukała się z nich ziemia i zanieczyszczenia, następnie otrząsam z wody.
2. Buraka lub 2 buraki – w zależności od tego, czy młoda botwina ma już duże korzenie – obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach*.
3. Buraki przekładamy do dużego garnka, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut.
4. W tym czasie młode buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy też łodyżki oraz liście.
5. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy buraczki, łodyżki oraz liście i dusimy około 10 minut.
6. Następnie zawartość patelni przekładamy do gotujących się buraków i zagotowujemy.
7. Zupę doprawiamy cukrem, solą i sokiem cytrynowym, dorzucamy posiekany koperek i jeszcze raz zagotowujemy.
8. Zupę rozlewamy do talerzy, podajemy z kleksem śmietany (lub zabielamy łagodną w smaku śmietanką), jajkami ugotowanymi na twardo oraz ugotowanymi ziemniakami.**
Przepis na botwinkę – sprawdzone porady:
* Niektórzy wolą mniej zawiesiste zupy, dlatego obrane stare buraki zamiast ścierać na tarce, można pokroić w plastry, ugotować w bulionie (ok. 30 minut) i odcedzić, żeby powstał czysty buraczany bulion.
** Ziemniaki możemy też ugotować od razu w zupie.
Chcesz cukierka?
Zamknij tego laptopa
a wlasnie ze nie scieramy buraka;)