Dla 4 osób
Przygotowanie: 30-40 minut

Botwinka – składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 1-2 małe buraki (dla wzmocnienia smaku)
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • pęczek koperku
  • 4 łyżki śmietany 18-proc. lub śmietanki 30-proc.
  • 4 jajka na twardo
  • ugotowane ziemniaki (opcjonalnie)

Jak przygotować botwinkę:

1. Botwinę oczyszczamy z uszkodzonych listków, dokładnie płuczemy – ja zalewam całe pęczki zimną wodą w zlewie i zostawiam na 15 minut, żeby wypłukała się z nich ziemia i zanieczyszczenia, następnie otrząsam z wody.

2. Buraka lub 2 buraki – w zależności od tego, czy młoda botwina ma już duże korzenie – obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach*. 

3. Buraki przekładamy do dużego garnka, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut.

4. W tym czasie młode buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy też łodyżki oraz liście.

5. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy buraczki, łodyżki oraz liście i dusimy około 10 minut.

6. Następnie zawartość patelni przekładamy do gotujących się buraków i zagotowujemy.

7. Zupę doprawiamy cukrem, solą i sokiem cytrynowym, dorzucamy posiekany koperek i jeszcze raz zagotowujemy.

8. Zupę rozlewamy do talerzy, podajemy z kleksem śmietany (lub zabielamy łagodną w smaku śmietanką), jajkami ugotowanymi na twardo oraz ugotowanymi ziemniakami.**

Przepis na botwinkę – sprawdzone porady:

* Niektórzy wolą mniej zawiesiste zupy, dlatego obrane stare buraki zamiast ścierać na tarce, można pokroić w plastry, ugotować w bulionie (ok. 30 minut) i odcedzić, żeby powstał czysty buraczany bulion.

** Ziemniaki możemy też ugotować od razu w zupie.