Pokrzywa najsmaczniejsza jest w kwietniu i w maju (zanim jeszcze zacznie kwitnąć). Dlatego warto ją zebrać właśnie teraz na zapas (oczywiście w rękawiczkach) i zamrozić. Wtedy będziemy mogli cieszyć się smakiem potraw z tą rośliną przez cały rok.

Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 50 minut

Zupa z młodych pokrzyw – składniki:

  • 5-6 garści młodych pokrzyw 
  • cebula 
  • por 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • marchewka 
  • pietruszka
  • 4 ziemniaki 
  • łodyga selera naciowego wraz z liśćmi 
  • masło klarowane 
  • woda, bulion warzywny lub wywar drobiowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • sól 
  • pieprz 
  • 2-3 gałązki lubczyku (może być łyżeczka suszonego lubczyku) 
  • gałka muszkatołowa 
  • 4 jajka 
  • 1/2 pęczka koperku i 1/2 pęczka natki

Jak zrobić zupę z pokrzyw: 

1. Liście pokrzywy płuczemy w gumowych rękawiczkach, osuszamy i kroimy.

2. Cebulę, czosnek oraz por obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, pora na półtalarki (także sporą zieloną jego część), czosnek na cienkie plasterki.

3. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Umytą łodygę selera kroimy na plasterki.

4. Na dnie garnka roztapiamy masło (2-3 łyżki), dodajemy cebulę, por oraz czosnek i lekko przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę, marchewkę, ziemniaki, seler naciowy, mieszamy i dusimy 4-5 minut.

5. Całość zalewamy wrzącą wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, sól i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

6. Po tym czasie dorzucamy posiekaną pokrzywę, pokrojony lubczyk i gotujemy pod przykryciem jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową do smaku.

7. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i dzielimy na połówki lub ćwiartki

8. Gotową zupę podajemy z jajkiem na twardo i posiekaną zieleniną.

Przepis na zupę z młodych pokrzyw – sprawdzone porady:

  • Do gotowania nadaje się tylko młoda pokrzywa, którą jeszcze nie kwitnie. Zbieramy ją zatem w kwietniu i maju. Zrywamy tylko 3-4 najbardziej soczyste listki z czubka rośliny.
  • Zupę pokrzywową możemy zabielić śmietaną i podawać z grzankami.