Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 45 minut

Zupa krem z zielonych szparagów – składniki: 

  • 1 kg zielonych szparagów 
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego  
  • łyżeczka cukru 
  • 2 pory (biała część) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 niewielkie ziemniaki 
  • 100 ml oliwy 
  • sól 
  • pieprz 
  • łyżka soku z cytryny 
  • 100 ml śmietanki 30 proc. 

Do podania: 

  • grzanki ziołowe 
  • parmezan lub inny aromatyczny ser 

Jak zrobić zupę krem z zielonych szparagów: 

1. Szparagi dokładnie myjemy (szczególnie zapiaszczone główki), odłamujemy zdrewniałe końcówki, a same szparagi kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy też główki i je zachowujemy.  

2. Do garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy łyżeczkę cukru, dorzucamy odłamane końcówki i gotujemy 15 minut, żeby wygotował się cały smak ze zdrewniałych resztek. 

3. W tym czasie pory i ząbki czosnku obieramy i siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej posiekane warzywa, następnie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone wcześniej szparagi, oprócz ich główek, i przysmażamy całość 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby ziemniaki nieco się zrumieniły. 

4. Następnie do rondla wlewamy zaromatyzowany szparagami bulion, przecedzając go przez sito, zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż szparagi oraz ziemniaki staną się miękkie. Wtedy całość miksujemy blenderem. 

5. Do zmiksowanej zupy dolewamy sok z cytryny i śmietankę, dorzucamy główki szparagów i zupę ponownie zagotowujemy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.  

6. Zupę krem z zielonych szparagów przed podaniem podgrzewamy, przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i startym serem. 

Przepis na zupę krem z zielonych szparagów – sprawdzone porady:

  • Zupę krem z zielonych szparagów możemy podawać z czosnkowymi grzaneczkami i startym aromatycznym serem, ale doskonałym dodatkiem będą także:
    – groszek ptysiowy i posiekany szczypiorek;
    – kawałki sera camemberta lub sera pleśniowego;
    – uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika lub pistacje;
  • W podobny sposób możemy przygotować zupę krem z białych szparagów.