Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 45 minut
Zupa krem z zielonych szparagów – składniki:
- 1 kg zielonych szparagów
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- łyżeczka cukru
- 2 pory (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 4 niewielkie ziemniaki
- 100 ml oliwy
- sól
- pieprz
- łyżka soku z cytryny
- 100 ml śmietanki 30 proc.
Do podania:
- grzanki ziołowe
- parmezan lub inny aromatyczny ser
Jak zrobić zupę krem z zielonych szparagów:
1. Szparagi dokładnie myjemy (szczególnie zapiaszczone główki), odłamujemy zdrewniałe końcówki, a same szparagi kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy też główki i je zachowujemy.
2. Do garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy łyżeczkę cukru, dorzucamy odłamane końcówki i gotujemy 15 minut, żeby wygotował się cały smak ze zdrewniałych resztek.
3. W tym czasie pory i ząbki czosnku obieramy i siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej posiekane warzywa, następnie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone wcześniej szparagi, oprócz ich główek, i przysmażamy całość 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby ziemniaki nieco się zrumieniły.
4. Następnie do rondla wlewamy zaromatyzowany szparagami bulion, przecedzając go przez sito, zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż szparagi oraz ziemniaki staną się miękkie. Wtedy całość miksujemy blenderem.
5. Do zmiksowanej zupy dolewamy sok z cytryny i śmietankę, dorzucamy główki szparagów i zupę ponownie zagotowujemy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
6. Zupę krem z zielonych szparagów przed podaniem podgrzewamy, przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i startym serem.
Przepis na zupę krem z zielonych szparagów – sprawdzone porady:
- Zupę krem z zielonych szparagów możemy podawać z czosnkowymi grzaneczkami i startym aromatycznym serem, ale doskonałym dodatkiem będą także:
– groszek ptysiowy i posiekany szczypiorek;
– kawałki sera camemberta lub sera pleśniowego;
– uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika lub pistacje; - W podobny sposób możemy przygotować zupę krem z białych szparagów.