Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Zupa krem z białych szparagów – składniki:
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pęczki białych szparagów
- 2 łyżki masła
- litr bulionu warzywnego
- łyżeczka cukru
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- sól
- pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 3-6 plastrów bekonu lub wędzonego surowego boczku
- szczypiorek
Jak zrobić zupę krem ze szparagów:
1. Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy i kroimy pędy na mniejsze kawałki – ich główki odcinamy i zachowujemy.
2. Do garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy łyżeczkę cukru, dorzucamy szparagowe obierki oraz odłamane końcówki i gotujemy 15 minut, żeby wygotował się cały smak ze szparagowych resztek.
3. W tym czasie cebulę i dwa ząbki czosnku obieramy i siekamy. W sporym rondlu roztapiamy masło i szklimy na nim posiekane warzywa, następnie dodajemy pokrojone na kawałki szparagi, oprócz ich główek, i podsmażamy 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
4. Do rondla wlewamy szparagowy bulion, przecedzając go przez sito, zagotowujemy, a następnie gotujemy kilka minut, aż szparagi staną się miękkie. Wtedy całość miksujemy blenderem.
5. Do zmiksowanej zupy dolewamy śmietankę, dorzucamy główki szparagów i zupę ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, odstawiamy z ognia.
6. Przygotowujemy czipsy z boczku lub bekonu. Na suchej, rozgrzanej patelni układamy plasterki wędliny, wcześniej możemy je pokroić na 2-3 mniejsze kawałki. Zmniejszamy ogień i boczek przykrywamy płaską, mniejszą od patelni przykrywką tak, żeby przylegała do plasterków. Powoli smażymy wędlinę, aż wytopi się z niej tłuszcz, przekładamy ją na chwilę na długą stronę i znów przykrywamy, żeby plasterki zachowały płaski kształt.
7. Krem przed podaniem podgrzewamy, przelewamy do miseczek, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy czipsami z podsmażonego boczku.
Przepis na krem z białych szparagów – sprawdzone porady:
- Białe szparagi mają delikatną goryczkę, dlatego do ich gotowania warto dodać nie tylko sól, ale także odrobinę cukru, Ten zabieg zniweluje gorycz i sprawi, że same szparagi będą miały głębszy smak. Przed gotowaniem białe szparagi trzeba obrać.
- Zupę krem z białych szparagów warto podawać z czosnkowymi grzaneczkami albo z ptysiowym groszkiem.
- W podobny sposób możemy przygotować zupę krem z zielonych szparagów.