Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 35 minut 

Zupa krem z białych szparagów – składniki: 

  • cebula  
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 pęczki białych szparagów 
  • 2 łyżki masła 
  • litr bulionu warzywnego 
  • łyżeczka cukru 
  • 150 ml śmietanki 30 proc. 
  • sól 
  • pieprz 
  • świeżo starta gałka muszkatołowa 
  • 3-6 plastrów bekonu lub wędzonego surowego boczku 
  • szczypiorek 

Jak zrobić zupę krem ze szparagów: 

1. Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy i kroimy pędy na mniejsze kawałki – ich główki odcinamy i zachowujemy. 

2. Do garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy łyżeczkę cukru, dorzucamy szparagowe obierki oraz odłamane końcówki i gotujemy 15 minut, żeby wygotował się cały smak ze szparagowych resztek.

3. W tym czasie cebulę i dwa ząbki czosnku obieramy i siekamy. W sporym rondlu roztapiamy masło i szklimy na nim posiekane warzywa, następnie dodajemy pokrojone na kawałki szparagi, oprócz ich główek, i podsmażamy 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

4. Do rondla wlewamy szparagowy bulion, przecedzając go przez sito, zagotowujemy, a następnie gotujemy kilka minut, aż szparagi staną się miękkie. Wtedy całość miksujemy blenderem.

5. Do zmiksowanej zupy dolewamy śmietankę, dorzucamy główki szparagów i zupę ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, odstawiamy z ognia.

6. Przygotowujemy czipsy z boczku lub bekonu. Na suchej, rozgrzanej patelni układamy plasterki wędliny, wcześniej możemy je pokroić na 2-3 mniejsze kawałki. Zmniejszamy ogień i boczek przykrywamy płaską, mniejszą od patelni przykrywką tak, żeby przylegała do plasterków. Powoli smażymy wędlinę, aż wytopi się z niej tłuszcz, przekładamy ją na chwilę na długą stronę i znów przykrywamy, żeby plasterki zachowały płaski kształt.

7. Krem przed podaniem podgrzewamy, przelewamy do miseczek, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy czipsami z podsmażonego boczku.

Przepis na krem z białych szparagów – sprawdzone porady:  

  • Białe szparagi mają delikatną goryczkę, dlatego do ich gotowania warto dodać nie tylko sól, ale także odrobinę cukru, Ten zabieg zniweluje gorycz i sprawi, że same szparagi będą miały głębszy smak. Przed gotowaniem białe szparagi trzeba obrać.
  • Zupę krem z białych szparagów warto podawać z czosnkowymi grzaneczkami albo z ptysiowym groszkiem.  
  •  W podobny sposób możemy przygotować zupę krem z zielonych szparagów.