Dla 8 osób
Przygotowanie: 80 minut

Żurek z białą kiełbasą – składniki:

  • 4-6 suszonych grzybów
  • 300 g wędzonych kości lub żeberek 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 300-500 ml domowego zakwasu na żur (może być też kupny) 
  • 2 małe marchewki
  • pietruszka 
  • 1/4 selera 
  • 4 białe nieparzone kiełbaski
  • cebula
  • olej do smażenia
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2-3 łyżeczki majeranku 
  • sól 
  • pieprz 

Do podania:

  • surowy wędzony boczek
  • 4 jajka na twardo
  • chrzan

Jak zrobić żur z białą kiełbasą:

1. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoczenia.

2. Do garnka wkładamy wędzone kości lub żeberka, zalewamy 2,5-3 l wody, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut.

3. Namoczone grzyby odsączamy, kroimy na paseczki, dodajemy do gotującego się wywaru wraz z wodą, w której się moczyły (wlewamy ją do zupy przez sitko, żeby odcedzić zanieczyszczenia). Dorzucamy też obraną marchewkę, pietruszkę, seler i gotujemy tak długo, aż warzywa będą prawie miękkie.

4. Wędzone kości lub żeberka oraz warzywa wyławiamy z wywaru. Marchewki odkładamy, resztę warzyw studzimy i np. mrozimy (możemy je potem wykorzystać do pasztetu warzywnego lub farszu). Z kości lub  żeberek zdejmujemy mięso, kroimy na mniejsze kawałki.

5. Wyłączamy ogień pod wywarem, wkładamy do niego białą kiełbasę. Garnek przykrywamy i zostawiamy na 20 minut, po czym wyjmujemy kiełbaski – dzięki temu zabiegowi pozostaną miękkie i soczyste.

6. W tym czasie kiedy kiełbasa się parzy, obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę lub półtalarki i smażymy, aż zrobi się miękka. Zawartość patelni przekładamy do wywaru, który znów zaczynamy gotować. Dodajemy też kawałki mięsa oraz pokrojone na plasterki, odłożone wcześniej marchewki.

7. Do garnka zaczynamy dolewać zakwas. Możemy to zrobić na dwa sposoby w zależności od tego, jaki żur lubimy: albo dodajemy do zupy dokładnie wymieszany cały zakwas, wtedy zawarta w nim mąka zagęści żurek, albo wlewamy zakwas przez sitko bez mąki, wtedy żur pozostanie rzadki i klarowny. Dodając stopniowo zakwas, cały czas mieszamy zupę i próbujemy, czy jest już odpowiednio kwaśna.

8. Obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i dodajemy do żurku wraz z roztartym w dłoniach majerankiem. Zupę doprawiamy też pieprzem i w razie potrzeby solą, zagotowujemy.

9. Żurek podajemy z pokrojonym w paseczki, podsmażonym boczkiem, plasterkami białej kiełbasy, z jajkami ugotowanymi na twardo albo z jajkiem sadzonym. W osobnej miseczce podajemy chrzan.

Prosty przepis na żurek z białą kiełbasą – sprawdzone porady:

  • Żurek możemy zabielić, dodając do zupy zahartowaną śmietanę. 
  • Jeśli chcemy podać żurek z ziemniakami, gotujemy je osobno w osolonym wrzątku i dopiero potem przekładamy do zupy – dzięki temu ziemniaki się ugotują, a żur zachowa swój niepowtarzalny, kwaskowy smak. 
  • Białą kiełbasę po parzeniu można naciąć w kilku miejscach, podsmażyć na tłuszczu z obu stron, np. na patelni grillowej, porozkładać na talerzach i dopiero zalać ją żurkiem.