Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Zupa chrzanowa krem – składniki:

  • 300 g wędzonych kości wieprzowych  
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 5 ziaren czarnego pieprzu 
  • 2 pietruszki 
  • 1/4 selera 
  • 3 ziemniaki 
  • 2 pory (białe części) 
  • 2 cebule 
  • 200 g wędzonego surowego boczku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml śmietanki 30-proc. 
  • 5 łyżek tartego chrzanu  
  • sól
  • pieprz 

Jak zrobić zupę chrzanową z boczkiem: 

1. Wędzone kości zalewamy 2-2,5 litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zagotowujemy i gotujemy 30 minut.

2. Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Por i cebulkę obieramy i kroimy na ćwierćtalarki. 

3. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st., 1-2 razy mieszając, by się podpiekły z każdej strony.

4. Kiedy ziemniaki się pieką, boczek kroimy na paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut, aż tłuszcz się wytopi, a wędlina stanie się chrupiąca. Wtedy boczek przekładamy do miseczki (wykorzystamy go do dekoracji zupy), a na pozostałym tłuszczu smażymy przez kilka minut cebulę i por.

5. Z wywaru wyjmujemy kości – obieramy z mięsa, odkładamy. 

6. Do gotującej się zupy dorzucamy przygotowane wcześniej pietruszki i seler wraz z podsmażoną cebulą, porem oraz obranym czosnkiem i gotujemy ok. 20 minut. 

7. Kiedy warzywa będą miękkie, wyławiamy z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie i miksujemy zupę blenderem.

8. Do zupy kremu dorzucamy pokrojone kawałki wędzonki, dolewamy śmietankę, dodajemy chrzan, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. 

9. Zupę chrzanową podajemy z pieczonymi ziemniakami, paseczkami boczku i listkami majeranku (opcjonalnie).

Przepis na zupę chrzanową – sprawdzone porady: 

  • Zupę warto również podawać z jajkiem, np. na twardo, sadzonym albo w koszulce lub z pulpecikami wieprzowymi. 
  • Zupę chrzanową krem możemy ugotować bez dodatku wędzonych kości i boczku, czyli w wersji wegetariańskiej. Warto wtedy podsmażyć na maśle nie tylko cebulę i por, ale też pokrojone w kostkę pozostałe warzywa: seler oraz pietruszkę.