Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut
Zupa chrzanowa krem – składniki:
- 300 g wędzonych kości wieprzowych
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 3 ziemniaki
- 2 pory (białe części)
- 2 cebule
- 200 g wędzonego surowego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30-proc.
- 5 łyżek tartego chrzanu
- sól
- pieprz
Jak zrobić zupę chrzanową z boczkiem:
1. Wędzone kości zalewamy 2-2,5 litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zagotowujemy i gotujemy 30 minut.
2. Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Por i cebulkę obieramy i kroimy na ćwierćtalarki.
3. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st., 1-2 razy mieszając, by się podpiekły z każdej strony.
4. Kiedy ziemniaki się pieką, boczek kroimy na paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut, aż tłuszcz się wytopi, a wędlina stanie się chrupiąca. Wtedy boczek przekładamy do miseczki (wykorzystamy go do dekoracji zupy), a na pozostałym tłuszczu smażymy przez kilka minut cebulę i por.
5. Z wywaru wyjmujemy kości – obieramy z mięsa, odkładamy.
6. Do gotującej się zupy dorzucamy przygotowane wcześniej pietruszki i seler wraz z podsmażoną cebulą, porem oraz obranym czosnkiem i gotujemy ok. 20 minut.
7. Kiedy warzywa będą miękkie, wyławiamy z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie i miksujemy zupę blenderem.
8. Do zupy kremu dorzucamy pokrojone kawałki wędzonki, dolewamy śmietankę, dodajemy chrzan, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
9. Zupę chrzanową podajemy z pieczonymi ziemniakami, paseczkami boczku i listkami majeranku (opcjonalnie).
Przepis na zupę chrzanową – sprawdzone porady:
- Zupę warto również podawać z jajkiem, np. na twardo, sadzonym albo w koszulce lub z pulpecikami wieprzowymi.
- Zupę chrzanową krem możemy ugotować bez dodatku wędzonych kości i boczku, czyli w wersji wegetariańskiej. Warto wtedy podsmażyć na maśle nie tylko cebulę i por, ale też pokrojone w kostkę pozostałe warzywa: seler oraz pietruszkę.
PS Nie wiem, co pani Redaktorka rozumie przez tarty chrzan, taki ze słoiczka? Pewnie ma jakieś zakwaszające dodatki. Lepszy byłby świeżo utarty korzeń chrzanu, ale żeby to zrobić w domu, trzeba by chyba mieć maskę przeciwgazową i dużo samozaparcia. Próbowałam, ostrzegam.
PS PS U nas na wielkanoc jada się szynkę i inne wędliny z chrzanem skrobanym nożem w wiórki (bezpośrednio przed jedzeniem, bo inaczej ciemnieje), bez żadnych dodatków. Przy skrobaniu łzy płyną strumieniem.
Cebulę i chrzan kroi/trze się z wentylatorem. Należy wentylator skierować na tarkę/ deskę do krojenia tak aby kropelki, które uwalniają się podczas tarcia nie trafiły do błon śluzowych. Proszę bardzo.
Genialne. Dzięki.
U nas w domu chrzan tarło się w jednorazowych rękawiczkach trzymając tarkę, miseczkę i chrzan w torebce foliowej, i tak było ok. A jeszcze wcześniej w jakimś urządzeniu do rozdrabniania warzyw, ale to już słabo pamiętam, bo byłam mała. A może na odwrót, najpierw była torebka, a potem to urządzenie? Nie pamiętam..