Dla 6 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut 

Barszcz biały – składniki: 

  • 4-5 suszonych grzybów 
  • 2 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • por  
  • kawałek selera 
  • 2 małe cebule 
  • 2 ząbki czosnku  
  • 150 g wędzonego surowego boczku 
  • 4 białe kiełbasy 
  • 500-700 ml zakwasu na barszcz biały, czyli zakwasu pszennego (domowego lub ze sklepu) 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu 
  • łyżka majeranku 
  • sól 
  • świeżo mielony czarny pieprz 

Jak zrobić barszcz biały 

1. Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością gorącej wody i moczymy minimum godzinę (najlepiej przez noc). Po tym czasie grzybki odsączamy (wodę z moczenia zachowujemy) i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Warzywa obieramy, myjemy, marchewkę kroimy na talarki. 

3. Cebule obieramy, jedną kroimy w półtalarki, drugą opalamy nad gazem lub na palniku kuchenki, żeby się nieco przypiekła (dzięki temu zabiegowi barszcz będzie miał nieco dymny, wędzony smak). Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.

4. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku, w którym będziemy gotować barszcz. Do garnka dodajemy też pokrojoną cebulę i szklimy ją na tłuszczu, który wytopił się z boczku. 

5. Następnie dorzucamy włoszczyznę wraz z pokrojoną marchewką oraz opaloną cebulę, grzyby i czosnek. Zalewamy wodą (1,5-2 l), dolewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu i gotujemy pod przykryciem 30 minut.

6. Po tym czasie wyławiamy z zupy pietruszki, seler, por i opaloną cebulę (możemy je wykorzystać np. do warzywnego pasztetu) oraz wkładamy do gotującego się barszczu kiełbaski, przykrywamy garnek, wyłączamy ogień i przez 20 minut w ten sposób parzymy kiełbaski. 

7. Zaparzoną kiełbasę wyjmujemy z zupy.

8. Zakwas przelewamy, np. do dzbanka, dokładnie mieszamy, żeby płyn połączył się z mąką i powoli, mieszając, wlewamy do zupy. 

9. Do barszczu dodajemy majeranek, w razie potrzeby doprawiamy zupę solą, pieprzem i zagotowujemy.

10. Biały barszcz podajemy z pokrojoną białą kiełbasą (możemy ją wcześniej podsmażyć na oleju) i z połówkami ugotowanych na twardo jajek.

Przepis na najlepszy biały barszcz – sprawdzone porady:

  • Uważajmy z soleniem barszczu, bo i boczek, i kiełbaski, i nawet gotowy zakwas mogą już być bardzo słone. 
  • Biały barszcz możemy podawać z ziemniakami. Ziemniaki albo gotujemy już w zupie – obrane i pokrojone w kostkę wrzucamy do zupy w tym samym momencie, w którym dodajemy pokrojoną marchewkę, albo gotujemy osobno, tłuczemy i podajemy na oddzielnym półmisku.
  • Jeśli lubimy zabielane zupy, możemy biały barszcz zaprawić śmietaną. Odlewamy wtedy chochlę barszczu do kubka, dodajemy śmietanę, mieszamy i tak zahartowaną wlewamy do gorącej zupy.
  • Doskonałą przyprawą do białego barszczu jest tarty chrzan, warto go podać w osobnej miseczce, wtedy każdy, kto ma ochotę, doda łyżeczkę lub dwie do swojej porcji na talerzu.