Dla 6 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut
Barszcz biały – składniki:
- 4-5 suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- por
- kawałek selera
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 150 g wędzonego surowego boczku
- 4 białe kiełbasy
- 500-700 ml zakwasu na barszcz biały, czyli zakwasu pszennego (domowego lub ze sklepu)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- łyżka majeranku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Jak zrobić barszcz biały
1. Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością gorącej wody i moczymy minimum godzinę (najlepiej przez noc). Po tym czasie grzybki odsączamy (wodę z moczenia zachowujemy) i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Warzywa obieramy, myjemy, marchewkę kroimy na talarki.
3. Cebule obieramy, jedną kroimy w półtalarki, drugą opalamy nad gazem lub na palniku kuchenki, żeby się nieco przypiekła (dzięki temu zabiegowi barszcz będzie miał nieco dymny, wędzony smak). Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
4. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku, w którym będziemy gotować barszcz. Do garnka dodajemy też pokrojoną cebulę i szklimy ją na tłuszczu, który wytopił się z boczku.
5. Następnie dorzucamy włoszczyznę wraz z pokrojoną marchewką oraz opaloną cebulę, grzyby i czosnek. Zalewamy wodą (1,5-2 l), dolewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu i gotujemy pod przykryciem 30 minut.
6. Po tym czasie wyławiamy z zupy pietruszki, seler, por i opaloną cebulę (możemy je wykorzystać np. do warzywnego pasztetu) oraz wkładamy do gotującego się barszczu kiełbaski, przykrywamy garnek, wyłączamy ogień i przez 20 minut w ten sposób parzymy kiełbaski.
7. Zaparzoną kiełbasę wyjmujemy z zupy.
8. Zakwas przelewamy, np. do dzbanka, dokładnie mieszamy, żeby płyn połączył się z mąką i powoli, mieszając, wlewamy do zupy.
9. Do barszczu dodajemy majeranek, w razie potrzeby doprawiamy zupę solą, pieprzem i zagotowujemy.
10. Biały barszcz podajemy z pokrojoną białą kiełbasą (możemy ją wcześniej podsmażyć na oleju) i z połówkami ugotowanych na twardo jajek.
Przepis na najlepszy biały barszcz – sprawdzone porady:
- Uważajmy z soleniem barszczu, bo i boczek, i kiełbaski, i nawet gotowy zakwas mogą już być bardzo słone.
- Biały barszcz możemy podawać z ziemniakami. Ziemniaki albo gotujemy już w zupie – obrane i pokrojone w kostkę wrzucamy do zupy w tym samym momencie, w którym dodajemy pokrojoną marchewkę, albo gotujemy osobno, tłuczemy i podajemy na oddzielnym półmisku.
- Jeśli lubimy zabielane zupy, możemy biały barszcz zaprawić śmietaną. Odlewamy wtedy chochlę barszczu do kubka, dodajemy śmietanę, mieszamy i tak zahartowaną wlewamy do gorącej zupy.
- Doskonałą przyprawą do białego barszczu jest tarty chrzan, warto go podać w osobnej miseczce, wtedy każdy, kto ma ochotę, doda łyżeczkę lub dwie do swojej porcji na talerzu.