Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut plus moczenie grzybów

Zalewajka – składniki:

  • 3-5 suszonych grzybów
  • 600 g ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 200 g słoniny
  • duża cebula
  • łyżka majeranku
  • 500 ml zakwasu
  • pieprz
  • szczypta cukru (opcjonalnie)

Jak zrobić zalewajkę:

1. Grzyby zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i odstawiamy do namoczenia. Kiedy będą miękkie, odsączamy (wodę zachowujemy – dolejemy ją przez sitko do zupy). Grzyby kroimy na paseczki.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (1,5 litra), dodajemy grzyby wraz z wodą po moczeniu, dosypujemy 1/2 łyżeczki soli, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

3. W czasie gdy zupa się gotuje, kroimy boczek i słoninkę w kostkę. Boczek dorzucamy do gotujących się ziemniaków, a słoninę wytapiamy na suchej patelni, żeby powstały skwarki.

4. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do słoniny i smażymy, aż się zeszkli.

5. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy dokładnie rozmieszany zakwas – dolewamy tyle zakwasu, ile lubimy. Mieszamy, doprawiamy pieprzem, w razie potrzeby solą i szczyptą cukru oraz roztartym w dłoniach majerankiem.

6. Na sam koniec dorzucamy do zupy zawartość patelni, zagotowujemy i wyłączamy.

7. Zupę rozlewamy do talerzy i podajemy z chlebem.

Przepis na zalewajkę – sprawdzone porady:

  • Zalewajkę możemy przed podaniem zaprawić kwaśną śmietaną.
  • Zamiast dodawać do zupy przysmażoną słoninę z cebulą, wykorzystujemy ją jako okrasę i polewamy nią potrawę już na talerzach.
  • Zalewajka to prosta, tania, codzienna zupa, więc kiedyś gotowana była wyłącznie z ziemniakami, przyprawami i zakwasem. Dopiero w bardziej odświętnej wersji dodawano do niej mięsne dodatki. Najbardziej znane zalewajki to:
    - zalewajka radomszczańska – w jej skład wchodzą: ziemniaki, grzyby, domowy żur, czosnek i słonina;
    - zalewajka świętokrzyska – z mlekiem, ziemniakami, zakwasem, czosnkiem, cebulą, boczkiem i śmietaną;
    - zalewajka łódzka –  z ziemniakami, często na wywarze z wędzonych kości, z kiełbasą i boczkiem, z cebulą, zabielana śmietaną albo maślanką.