Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut plus moczenie grzybów
Zalewajka – składniki:
- 3-5 suszonych grzybów
- 600 g ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- 3 ząbki czosnku
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 200 g słoniny
- duża cebula
- łyżka majeranku
- 500 ml zakwasu
- pieprz
- szczypta cukru (opcjonalnie)
Jak zrobić zalewajkę:
1. Grzyby zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i odstawiamy do namoczenia. Kiedy będą miękkie, odsączamy (wodę zachowujemy – dolejemy ją przez sitko do zupy). Grzyby kroimy na paseczki.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (1,5 litra), dodajemy grzyby wraz z wodą po moczeniu, dosypujemy 1/2 łyżeczki soli, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
3. W czasie gdy zupa się gotuje, kroimy boczek i słoninkę w kostkę. Boczek dorzucamy do gotujących się ziemniaków, a słoninę wytapiamy na suchej patelni, żeby powstały skwarki.
4. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do słoniny i smażymy, aż się zeszkli.
5. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy dokładnie rozmieszany zakwas – dolewamy tyle zakwasu, ile lubimy. Mieszamy, doprawiamy pieprzem, w razie potrzeby solą i szczyptą cukru oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
6. Na sam koniec dorzucamy do zupy zawartość patelni, zagotowujemy i wyłączamy.
7. Zupę rozlewamy do talerzy i podajemy z chlebem.
Przepis na zalewajkę – sprawdzone porady:
- Zalewajkę możemy przed podaniem zaprawić kwaśną śmietaną.
- Zamiast dodawać do zupy przysmażoną słoninę z cebulą, wykorzystujemy ją jako okrasę i polewamy nią potrawę już na talerzach.
- Zalewajka to prosta, tania, codzienna zupa, więc kiedyś gotowana była wyłącznie z ziemniakami, przyprawami i zakwasem. Dopiero w bardziej odświętnej wersji dodawano do niej mięsne dodatki. Najbardziej znane zalewajki to:
- zalewajka radomszczańska – w jej skład wchodzą: ziemniaki, grzyby, domowy żur, czosnek i słonina;
- zalewajka świętokrzyska – z mlekiem, ziemniakami, zakwasem, czosnkiem, cebulą, boczkiem i śmietaną;
- zalewajka łódzka – z ziemniakami, często na wywarze z wędzonych kości, z kiełbasą i boczkiem, z cebulą, zabielana śmietaną albo maślanką.
Vichyssoise.
Możesz kupić żurek żytni w butelce - to jest właśnie taki zakwas na zalewajkę czy biały barszcz :)
Super. A zakwas to się sam zrobi czy jak? To może podyskutujemy, co trudniejsze do zrobienia: wywar czy zakwas.