Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 35 minut

Zupa z łososiem – składniki:

  • 400g filetu z łososia bez skóry
  • 200g kukurydzy (może być z puszki)
  • 100ml śmietanki 30%
  • 100 g wędzonego surowego boczku
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • nieduża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • płaska łyżka mąki (opcjonalnie)
  • 1,5 litra bulionu jarzynowego lub wywaru rybnego
  • listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • cytryna
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • świeżo mielony pieprz

Jak zrobić zupę z łososiem i kukurydzą:

1. Boczek kroimy w kostkę, cebulę obieramy, siekamy w kostkę, marchewkę obieramy, kroimy na talarki. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę.

2. W garnku o grubym dnie na oliwie powoli podsmażamy boczek, żeby tłuszcz się wytopił, dodajemy cebulę, szklimy ją 4-5 minut, dorzucamy marchewkę i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy mąkę (opcjonalnie), mieszamy i smażymy 2 minuty.

3. Tak przygotowane składniki zalewamy gorącym bulionem lub rybnym wywarem, dorzucamy listek laurowy, zagotowujemy, dodajemy ziemniaki, przyprawy i gotujemy na małym ogniu 10 minut.

4. W tym czasie łososia kroimy na mniejsze kawałki, a kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy do zupy wraz z odsączoną kukurydzą i gotujemy 3-4 minuty, żeby mięso ryby tylko się ścięło.

5. Odstawiamy z ognia, dolewamy śmietankę, mieszamy, rozlewamy do talerzy, podajemy z cząstkami cytryny, natką i posypujemy pieprzem.