Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 35 minut
Zupa z łososiem – składniki:
- 400g filetu z łososia bez skóry
- 200g kukurydzy (może być z puszki)
- 100ml śmietanki 30%
- 100 g wędzonego surowego boczku
- łyżka oliwy
- cebula
- nieduża marchewka
- 2 ziemniaki
- płaska łyżka mąki (opcjonalnie)
- 1,5 litra bulionu jarzynowego lub wywaru rybnego
- listek laurowy
- 1/4 łyżeczki mielonego chilli
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- cytryna
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- świeżo mielony pieprz
Jak zrobić zupę z łososiem i kukurydzą:
1. Boczek kroimy w kostkę, cebulę obieramy, siekamy w kostkę, marchewkę obieramy, kroimy na talarki. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę.
2. W garnku o grubym dnie na oliwie powoli podsmażamy boczek, żeby tłuszcz się wytopił, dodajemy cebulę, szklimy ją 4-5 minut, dorzucamy marchewkę i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy mąkę (opcjonalnie), mieszamy i smażymy 2 minuty.
3. Tak przygotowane składniki zalewamy gorącym bulionem lub rybnym wywarem, dorzucamy listek laurowy, zagotowujemy, dodajemy ziemniaki, przyprawy i gotujemy na małym ogniu 10 minut.
4. W tym czasie łososia kroimy na mniejsze kawałki, a kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy do zupy wraz z odsączoną kukurydzą i gotujemy 3-4 minuty, żeby mięso ryby tylko się ścięło.
5. Odstawiamy z ognia, dolewamy śmietankę, mieszamy, rozlewamy do talerzy, podajemy z cząstkami cytryny, natką i posypujemy pieprzem.

Gdzie ty kupujesz, że masz takie ceny?