Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut
- 1,5 kg buraków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300-400 g wędzonych kości (np. wieprzowych)
- 1-2 łyżki octu spirytusowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- sól
- cukier
- świeżo mielony pieprz
- 250 ml śmietany
- łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
Do podania:
- 150-200 g wędzonego surowego boczku
- 500 g ziemniaków
Jak zrobić barszcz zabielany:
1. Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz czosnek obieramy. Warzywa, oprócz cebuli i czosnku, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy cebulę i zgniecione ząbki czosnku.
2. Wędzone kości dzielimy na mniejsze kawałki, dorzucamy do warzyw, zalewamy 2-2,5 litrami wody i zaczynamy gotować.
3. Zanim buraki się zagotują, dodajemy ocet, zagotowujemy, zbieramy pianę, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy wywar 30-40 minut.
4. W tym czasie gdy zupa się gotuje, kroimy w kostkę boczek i wytapiamy go na suchej patelni, aż stanie się chrupiący.
5. Ziemniaki obierany i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, następnie odparowujemy, ugniatamy tłuczkiem, (możemy dodać do nich odrobinę masła), odparowujemy i trzymamy w cieple.
6. Zupę po ugotowaniu przecedzamy do drugiego garnka, doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz w razie potrzeby cukrem i mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
7. Śmietanę mieszamy w kubku lub misce z niewielką ilością barszczu, żeby się zahartowała, następnie dodajemy mąkę (opcjonalnie), dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek i całość przelewamy, cały czas mieszając, do garnka z gorącą zupą.
8. Na talerze rozkładamy porcje tłuczonych ziemniaków i dolewamy do nich barszcz. Całość polewamy tłuszczem i skwarkami z boczku. Możemy też podać czysty barszcz w miseczkach oraz ziemniaki rozłożone na talerzykach obok. Jak kto lubi!
Przepis na barszcz czerwony zabielany na wędzonce – sprawdzone porady:
- Warzywa z zupy warto wykorzystać do farszu lub do masy na pasztet warzywny (ugotowane warzywa, oprócz cebuli, możemy z powodzeniem zamrozić i użyć w dogodnej chwili).
- Ocet dodajemy do barszczu przed zagotowaniem wywaru, dzięki temu zupa zachowa kolor oraz nabierze pełni smaku.
Zawsze były na talerzyku obok.
Łyżka po lewej stronie?