Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut

  • 1,5 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300-400 g wędzonych kości (np. wieprzowych)
  • 1-2 łyżki octu spirytusowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • cukier
  • świeżo mielony pieprz
  • 250 ml śmietany
  • łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)

Do podania:

  • 150-200 g wędzonego surowego boczku
  • 500 g ziemniaków

 Jak zrobić barszcz zabielany:

1. Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz czosnek obieramy. Warzywa, oprócz cebuli i czosnku, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy cebulę i zgniecione ząbki czosnku.

2. Wędzone kości dzielimy na mniejsze kawałki, dorzucamy do warzyw, zalewamy 2-2,5 litrami wody i zaczynamy gotować.

3. Zanim buraki się zagotują, dodajemy ocet, zagotowujemy, zbieramy pianę, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy wywar 30-40 minut.

4. W tym czasie gdy zupa się gotuje, kroimy w kostkę boczek i wytapiamy go na suchej patelni, aż stanie się chrupiący.

5. Ziemniaki obierany i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, następnie odparowujemy, ugniatamy tłuczkiem, (możemy dodać do nich odrobinę masła), odparowujemy i trzymamy w cieple.

6. Zupę po ugotowaniu przecedzamy do drugiego garnka, doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz w razie potrzeby cukrem i mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.

7. Śmietanę mieszamy w kubku lub misce z niewielką ilością barszczu, żeby się zahartowała, następnie dodajemy mąkę (opcjonalnie), dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek i całość przelewamy, cały czas mieszając, do garnka z gorącą zupą.

8. Na talerze rozkładamy porcje tłuczonych ziemniaków i dolewamy do nich barszcz. Całość polewamy tłuszczem i skwarkami z boczku. Możemy też podać czysty barszcz w miseczkach oraz ziemniaki rozłożone na talerzykach obok. Jak kto lubi!

Przepis na barszcz czerwony zabielany na wędzonce – sprawdzone porady:

  • Warzywa z zupy warto wykorzystać do farszu lub do masy na pasztet warzywny (ugotowane warzywa, oprócz cebuli, możemy z powodzeniem zamrozić i użyć w dogodnej chwili).
  • Ocet dodajemy do barszczu przed zagotowaniem wywaru, dzięki temu zupa zachowa kolor oraz nabierze pełni smaku.