Trzeba wiedzieć, że choć ta potrawa to zupa, warto ją jeść pałeczkami. Najpierw wyławiamy z miski kawałki tofu oraz algi, a potem pijemy czysty bulion. Spróbujcie!

Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 15 minut

Zupa miso shiru – składniki:

  • 40 g suszonych alg morskich wakame*
  • sezam
  • dymka
  • 150 g naturalnego tofu
  • 3 łyżki pasty miso (ze sfermentowanej soi)
  • 1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi lub kopiasta łyżka suszonych płatków bonito
  • 50 ml sake
  • 50 ml białego wina

Jak zrobić zupę miso shiru:

1. Algi wakame zalewamy w garnku litrem wody, podgrzewamy tak długo, aż woda prawie zacznie wrzeć. Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmujemy je z garnka i odkładamy.

2. W tym czasie kiedy algi się podgrzewają, sezam prażymy na suchej patelni, szczypior kroimy na 2-3 cm kawałki, tofu kroimy w kostkę.

3. Wywar z alg zagotowujemy, dodajemy dashi lub bonito oraz miso. Zagotowujemy, przyprawiamy sake i winem i jeszcze chwilę gotujemy.

4. Do miseczek nakładamy pokrojone tofu oraz ugotowane pokrojone algi, zalewamy bulionem miso shiru i posypujemy sezamem i dymką.

Przepis na zupę miso – przydatne wskazówki:

  • Większość składników do tej zupy, takich jak algi, tofu, sezam, miso dostaniemy w każdym supermarkecie. Inne możemy kupić przez Internet albo w sklepach z produktami kuchni azjatyckiej lub z całego świata. Mają zazwyczaj długą datę przydatności, więc nawet jeżeli rzadko przygotowujemy azjatyckie potrawy, składniki się nie zmarnują.