Trzeba wiedzieć, że choć ta potrawa to zupa, warto ją jeść pałeczkami. Najpierw wyławiamy z miski kawałki tofu oraz algi, a potem pijemy czysty bulion. Spróbujcie!
Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 15 minut
Zupa miso shiru – składniki:
- 40 g suszonych alg morskich wakame*
- sezam
- dymka
- 150 g naturalnego tofu
- 3 łyżki pasty miso (ze sfermentowanej soi)
- 1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi lub kopiasta łyżka suszonych płatków bonito
- 50 ml sake
- 50 ml białego wina
Jak zrobić zupę miso shiru:
1. Algi wakame zalewamy w garnku litrem wody, podgrzewamy tak długo, aż woda prawie zacznie wrzeć. Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmujemy je z garnka i odkładamy.
2. W tym czasie kiedy algi się podgrzewają, sezam prażymy na suchej patelni, szczypior kroimy na 2-3 cm kawałki, tofu kroimy w kostkę.
3. Wywar z alg zagotowujemy, dodajemy dashi lub bonito oraz miso. Zagotowujemy, przyprawiamy sake i winem i jeszcze chwilę gotujemy.
4. Do miseczek nakładamy pokrojone tofu oraz ugotowane pokrojone algi, zalewamy bulionem miso shiru i posypujemy sezamem i dymką.
Przepis na zupę miso – przydatne wskazówki:
- Większość składników do tej zupy, takich jak algi, tofu, sezam, miso dostaniemy w każdym supermarkecie. Inne możemy kupić przez Internet albo w sklepach z produktami kuchni azjatyckiej lub z całego świata. Mają zazwyczaj długą datę przydatności, więc nawet jeżeli rzadko przygotowujemy azjatyckie potrawy, składniki się nie zmarnują.