Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Zupa cebulowa – składniki:

  • 1-1,2 kg cebuli
  • 60 g masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1,5- 2 l bulionu warzywno-wołowego lub warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka gałązek tymianku (może być łyżeczka suszonego tymianku)
  • 200 g sera gruyère, beauforta, sera comte’a lub francuskiego emmentala (może być też każdy aromatyczny ser)
  • bagietka (taka, żeby powstało 8-12 kromek)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Jak zrobić francuską zupę cebulową:

1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki lub półtalarki.

2. W rondlu o grubym dnie roztapiamy ok. 40 g masła, a gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę, dodajemy szczyptę soli i szklimy na małym ogniu 10-15 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.

3. Kiedy cebula nabierze złotego koloru, posypujemy ją mąką, dokładnie mieszamy, dodajemy jeszcze łyżkę masła i smażymy, aż mączna zasmażka się przyrumieni.

4. Do rondla wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty (opcjonalnie).

5. Do rondla wrzucamy liście laurowe i tymianek, dolewamy bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

6. Zupę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sól i pieprz i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec próbujemy i w razie czego jeszcze doprawiamy.

7. W piekarniku rozgrzewamy grill do temperatury 200 st., a jeśli go nie mamy, włączamy funkcję góra-dół i nastawiamy piekarniki na 180 st.

8. W tym czasie kroimy bagietkę na skos i opiekamy kromki w piekarniku lub na patelni, następnie ścieramy ser na tarce o dużych oczkach.

9. Zupę cebulową przelewamy do żaroodpornych miseczek (usuwając wcześniej liście laurowe), na wierzchu każdej porcji układamy kromki pieczywa i obsypujemy całość grubą warstwą sera.

10. Miseczki z zupą ustawiamy na blasze pod grillem i zapiekamy kilka minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni (4-6 minut), uważając przy tym, żeby się nie przypalił albo wstawiamy blachę z miskami na środkowej półce i zapiekamy cebulową 10 minut.