Dla 6-8 osób (zupa na dwa dni)
Przygotowanie: 45 minut
Zupa z soczewicy z warzywami – składniki:
- 6 ziemniaków
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 200 g czerwonej soczewicy
- oliwa
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- sól
Do podania:
- natka
Jak zrobić zupę z soczewicy z warzywami:
1. Warzywa i czosnek obieramy. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
2. Soczewicę kilkukrotnie płuczemy.
2. W dużym garnku szklimy na oliwie cebulę, a następnie dorzucamy czosnek i podsmażamy jeszcze minutę, aż zacznie pachnieć.
3. Do garnka wlewamy 3-3,5 litra wrzątku, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i soczewicę. Zagotowujemy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (15-20 minut).
4. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidorowy, zagotowujemy, doprawiamy solą, oregano, kuminem i słodką papryką. Gotujemy 10-15 minut.
5. Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy natką i podajemy z pieczywem.