Dla 6-8 osób (zupa na dwa dni)
Przygotowanie: 45 minut

Zupa z soczewicy z warzywami – składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • oliwa
  • 6 ziarenek ziela angielskiego 
  • 4 liście laurowe 
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 łyżeczki oregano 
  • łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • sól

Do podania:

  • natka

Jak zrobić zupę z soczewicy z warzywami:

1. Warzywa i czosnek obieramy. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

2. Soczewicę kilkukrotnie płuczemy.

2. W dużym garnku szklimy na oliwie cebulę, a następnie dorzucamy czosnek i podsmażamy jeszcze minutę, aż zacznie pachnieć.

3. Do garnka wlewamy 3-3,5 litra wrzątku, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i soczewicę. Zagotowujemy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (15-20 minut).

4. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidorowy, zagotowujemy, doprawiamy solą, oregano, kuminem i słodką papryką. Gotujemy 10-15 minut.

5. Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy natką i podajemy z pieczywem.