Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 2 godziny plus 24 godziny oczekiwanie na barszcz

Barszcz czerwony z uszkami – składniki:

Na barszcz:

  • 1 i 1/2 kg buraków 
  • marchewka 
  • duża pietruszka 
  • mały seler 
  • mała cebula 
  • por (biała część) 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 kwaśne jabłka 
  • 2 listki laurowe 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • łyżka suszonego lubczyku 
  • łyżka suszonego tymianku 
  • 2 łyżki suszonego majeranku 
  • 4 łyżki cukru 
  • łyżka octu 10 proc. 
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz 

Na ciasto na uszka: 

  • 400 g pszennej mąki (najlepiej typ 500) 
  • jajko 
  • 200 ml gorącej wody 
  • pół łyżeczki soli 

Na farsz do uszek:

  • 80 g suszonych grzybów 
  • cebula  
  • sól 
  • pieprz 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 2 łyżki masła 

Jak zrobić barszcz czerwony bez zakwasu : 

1. Dzień przed podaniem barszczu buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę obieramy, warzywa kroimy w cienkie plastry, buraki w kostkę i przekładamy do garnka. 

2. Jabłka myjemy, kroimy bez obierania w cząstki, wykrawamy gniazda nasienne i owoce przekładamy do garnka z warzywami. Garnek przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

3. Następnego dnia – najlepiej rano – warzywa zalewamy 2 litrami wody, dodajemy przyprawy, roztarty tymianek, majeranek oraz cukier. Tylko doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia – nie gotujemy! Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Odstawiamy na co najmniej 5 godzin, a jeszcze lepiej aż do następnego dnia (albo chociaż do wieczora). Po tym czasie przecedzamy barszcz.

4. Na ciasto na uszka mąkę z przesiewamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy. Stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę – powinno być miękkie i mieć lekko pulchną konsystencję. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i odkładamy na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.

5. Na farsz suszone grzyby moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie, gotujemy 30 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły, zdejmujemy z ognia, grzyby odsączamy (wodę z gotowania zachowujemy, np. dolewamy ją do kapusty wigilijnej). Grzyby kroimy w kosteczkę. 

6. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na oleju, dodajemy grzyby i wszystko podsmażamy, dodajemy masło, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia (jeśli jest zbyt dużo płynu, odcedzamy farsz na sitku). Farsz wstawiamy do lodówki, żeby wraz z tłuszczem stężał – wtedy łatwiej go będzie nakładać.

7. Ciasto na uszka rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm, kieliszkiem o średnicy 4-5 cm wycinamy kółka, nakładamy na nie malutką łyżeczką schłodzony farsz. Formujemy uszka – brzegi ciasta smarujemy małym pędzelkiem wodą i składamy nafaszerowane kółko w malutki pierożek, dociskając jego brzegi palcami, następnie sklejamy razem rogi pierożka, by powstało uszko. (Ciasto możemy też pokroić na kwadraty 4 na 4 cm, wtedy powstaną szpiczaste uszka).

8. Uszka układamy na tacy podsypanej mąką i gdy wszystkie będą już gotowe, wkładamy partiami do wrzącej osolonej wody. Gotujemy 2 minuty, licząc od momentu, kiedy wypłyną, wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej i rozkładamy na półmisku.

9. Przed podaniem zupy rozkładamy uszka do miseczek lub bulionówek, barszcz podgrzewamy (nie gotujemy, bo straci kolor) i zalewamy nim uszka.

Przepis na barszcz czerwony z uszkami – sprawdzone rady:

* Grzybowy farsz do uszek powinien być dość zwarty, by się nie rozlewał po cieście. Jeśli mamy zbyt rzadkie nadzienie, zagęszczamy je, dodając do grzybów łyżkę tartej bułki albo kromkę bułki pszennej – wtedy należy ją zemleć wraz z farszem w maszynce do mięsa przez standardowej wielkości sitko.

* Najbardziej aromatycznymi suszonymi grzybami, które nadają się do farszu są koźlarze, podgrzybki i borowiki.

* Smak barszczu czerwonego bez zakwasu (purpury) możemy dodatkowo podkręcić, dodając do niego garść mrożonych wiśni bez pestek.