Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 70 minut

Krupnik bez mięsa – składniki:

  • 8-10 suszonych grzybów lub 250 g pieczarek 
  • 2 łyżki masła 
  • 3 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • 1/3 korzenia selera 
  • 3 cebule 
  • olej
  • litr bulionu warzywnego 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 200 g kaszy jęczmiennej np. wiejskiej lub pęczaku
  • 500 g ziemniaków 
  • sól 
  • pieprz 
  • natka pietruszki 
  • koperek 

Jak ugotować krupnik bez mięsa: 

1. Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i moczymy ok. 30 minut.

2. Marchewki, pietruszki obieramy, a następnie kroimy na półtalarki. Seler obieramy, kroimy w niewielkie słupki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.

3. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki oleju i podsmażamy najpierw cebulę, a następnie także wszystkie pokrojone warzywa. 

4. Kiedy warzywa się zrumienią, zalewamy je bulionem, dodajemy jeszcze ok. 2 litrów wody, liście laurowe, ziele angielskie oraz kaszę, zagotowujemy i gotujemy 10 minut.

5. Namoczone grzyby odsączamy, kroimy na paski i dodajemy do gotującego się wywaru wraz z przecedzoną przez sitko wodą, w której się moczyły, całość gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut.

6. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę, dorzucamy do zupy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy, aż kasza będzie miękka, czyli 15-20 minut (pęczak gotuje się dłużej niż wiejska kasza).

7. Natkę i koperek płuczemy, suszymy, drobno siekamy.

8. Gotowy krupnik w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, rozlewamy do talerzy i posypujemy zieleniną.

Przepis na krupnik wegetariański – sprawdzone porady:

* Zamiast suszonych grzybów leśnych możemy dodać do zupy pieczarki. 250 g pieczarek oczyszczamy, kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce masła na złoty kolor i dorzucamy do zupy wraz z kaszą.

* Krupnik bez mięsa warto zabielić śmietaną, a jeżeli wolimy bardziej delikatny smak, to śmietanką.

* Jeśli chcemy ugotować krupnik wegański, masło zastępujemy olejem lub oliwą, a śmietankę napojem roślinnym, np. napojem z orzechów nerkowca albo owsianym.

* Jaką kaszę dodać do krupniku – to tylko zależy od nas. Najczęściej dorzucaną kaszą jest kasza jęczmienna – wiejska, perłowa lub pęczak. Możemy też dodać kaszę gryczaną niepaloną (choć niektórzy gotują też krupnik z kaszą gryczaną paloną). Dobrze sprawdza się także kasza jaglana.

* Ile kaszy należy dodać do krupniku – to także zależy od upodobań. Teoretycznie wrzuca się 50 g kaszy na litr wody.

* Krupnik podajemy z dobrym pieczywem, ale możemy też przygotować do niego chrupiące chlebowe grzanki.