Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 90 minut
Krupnik na żeberkach – składniki:
- 4-5 suszonych grzybów (można namoczyć je dzień przed gotowaniem)
- 600 g żeberek wieprzowych
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/3 korzenia selera
- 2 cebule
- 150 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 500 g ziemniaków
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Jak ugotować krupnik:
1. Grzyby zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i moczymy przez godzinę (albo przez noc).
2. Do garnka wkładamy pokrojone na 2-3 porcje żeberka, dolewamy 3 litry zimnej wody i gotujemy mięso ok. 60 minut wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, aż żeberka będą prawie miękkie.
3. W tym czasie marchewki i pietruszki obieramy, a następnie kroimy na półtalarki. Seler obieramy, kroimy na niewielkie słupki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Odkładamy.
4. Grzyby odsączamy, kroimy na paski i dodajemy do gotującego się wywaru wraz z przecedzoną przez sitko wodą, w której się moczyły.
5. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dorzucamy do zupy pokrojone warzywa, a gdy zupa się zagotuje, dodajemy kaszę. Gotujemy 10 minut.
6. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę, dorzucamy do zupy. Krupnik doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
7. Gdy warzywa są miękkie, wyłączamy zupę i wyławiamy żeberka. Usuwamy z nich kości, a mięso kroimy na kawałki i wkładamy z powrotem do zupy. Zupę w razie konieczności jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
8. Natkę pietruszki płuczemy, suszymy, drobno siekamy.
9. Krupnik rozlewamy do talerzy wraz z kawałkami mięsa i posypujemy natką.
Przepis na krupnik na żeberkach – porady kucharzy:
* Krupnik najlepiej jest gotować z dodatkiem kleistego rodzaju mięsa. Takie są właśnie wieprzowe żeberka lub golonka. Jeśli nie przepadamy za wieprzowiną, możemy przygotować doskonały krupnik na rosole ze skrzydełek kurczaka lub na skrzydle indyka.
* Jeśli chcemy, możemy ugotować aromatyczny krupnik bez mięsa. Wtedy warto dodać do niego nieco więcej warzyw, wstępnie je podsmażając na oleju lub maśle, by wydobyć i wzmocnić ich smak. Dobrze jest też dorzucić do zupy kilka suszonych grzybków więcej.
* Jaką kaszę dodać do krupniku – to zależy od nas. Tradycyjnie dorzucamy kaszę jęczmienną – wiejską, perłową lub pęczak. Możemy też użyć kaszy gryczanej niepalonej (choć niektórzy gotują też krupnik z kaszą gryczaną paloną). Dobrze sprawdza się również kasza jaglana oraz ryż.
* Ile kaszy należy dodać do krupniku – tu także należy kierować się upodobaniami. Teoretycznie wrzuca się 50 g kaszy na litr wody.
* Krupnik podajemy zazwyczaj z dobrym pieczywem, ale możemy też przygotować do niego chrupiące chlebowe grzanki.
* Niektórzy zabielają krupnik niewielką ilością śmietany. Wtedy zupa staje się jeszcze bardziej aksamitna i sycąca.
najpierw generalizujesz, ale nie szkodzi, bo potem piszesz, że wcale tego nie robisz.
Dzisiaj thermomix zastępuje niestety wszelkie umiejętności!