Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 90 minut

Krupnik na żeberkach – składniki: 

  • 4-5 suszonych grzybów (można namoczyć je dzień przed gotowaniem)
  • 600 g żeberek wieprzowych 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 3 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • 1/3 korzenia selera 
  • 2 cebule 
  • 150 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 
  • 500 g ziemniaków 
  • sól 
  • pieprz 
  • natka pietruszki 

Jak ugotować krupnik: 

1. Grzyby zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i moczymy przez godzinę (albo przez noc). 

2. Do garnka wkładamy pokrojone na 2-3 porcje żeberka, dolewamy 3 litry zimnej wody i gotujemy mięso ok. 60 minut wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, aż żeberka będą prawie miękkie. 

3. W tym czasie marchewki i pietruszki obieramy, a następnie kroimy na półtalarki. Seler obieramy, kroimy na niewielkie słupki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Odkładamy.

4. Grzyby odsączamy, kroimy na paski i dodajemy do gotującego się wywaru wraz z przecedzoną przez sitko wodą, w której się moczyły. 

5. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dorzucamy do zupy pokrojone warzywa, a gdy zupa się zagotuje, dodajemy kaszę. Gotujemy 10 minut.

6. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę, dorzucamy do zupy. Krupnik doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze 10-15 minut. 

7. Gdy warzywa są miękkie, wyłączamy zupę i wyławiamy żeberka. Usuwamy z nich kości, a mięso kroimy na kawałki i wkładamy z powrotem do zupy. Zupę w razie konieczności jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.

8. Natkę pietruszki płuczemy, suszymy, drobno siekamy. 

9. Krupnik rozlewamy do talerzy wraz z kawałkami mięsa i posypujemy natką.

Przepis na krupnik na żeberkach – porady kucharzy: 

* Krupnik najlepiej jest gotować z dodatkiem kleistego rodzaju mięsa. Takie są właśnie wieprzowe żeberka lub golonka. Jeśli nie przepadamy za wieprzowiną, możemy przygotować doskonały krupnik na rosole ze skrzydełek kurczaka lub na skrzydle indyka. 

* Jeśli chcemy, możemy ugotować aromatyczny krupnik bez mięsa. Wtedy warto dodać do niego nieco więcej warzyw, wstępnie je podsmażając na oleju lub maśle, by wydobyć i wzmocnić ich smak. Dobrze jest też dorzucić do zupy kilka suszonych grzybków więcej. 

* Jaką kaszę dodać do krupniku – to zależy od nas. Tradycyjnie dorzucamy kaszę jęczmienną – wiejską, perłową lub pęczak. Możemy też użyć kaszy gryczanej niepalonej (choć niektórzy gotują też krupnik z kaszą gryczaną paloną). Dobrze sprawdza się również kasza jaglana oraz ryż.  

* Ile kaszy należy dodać do krupniku – tu także należy kierować się upodobaniami. Teoretycznie wrzuca się 50 g kaszy na litr wody.  

* Krupnik podajemy zazwyczaj z dobrym pieczywem, ale możemy też przygotować do niego chrupiące chlebowe grzanki.  

 * Niektórzy zabielają krupnik niewielką ilością śmietany. Wtedy zupa staje się jeszcze bardziej aksamitna i sycąca.