Dla 5-6 osób
Przygotowanie: ok. 70 minut 

Zupa pomidorowa – składniki: 

  • duża ćwiartka kurczaka albo szyja indyka (ok. 500 g)  
  • sól 
  • 2 marchewki  
  • duża pietruszka  
  • gałązki selera naciowego lub plaster selera 
  • por (tylko biała część) 
  • cebula 
  • listek laurowy 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 5 ziaren czarnego pieprzu 
  • 600 g przecieru pomidorowego lub passaty 
  • koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) 
  • cukier (opcjonalnie)
  • pieprz 
  • śmietana 18 proc. 
  • ulubiony makaron albo ulubiony ryż 
  • koperek lub natka 

Jak ugotować zupę pomidorową:

1. Mięso kurczaka lub szyję indyka zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy na dużym ogniu, aż woda się zagotuje.

2. W trakcie gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową tworzące się na powierzchni wywaru szumowiny, następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pół godziny.

3. Warzywa do zupy obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler i pora dokładnie myjemy. Przygotowujemy też dodatek do zupy, czyli osobno gotujemy w osolonej wodzie makaron albo ryż (według przepisu na opakowaniu) – ilość tak naprawdę zależy od nas. 

4. Do gotującego się wywaru drobiowego dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze 20 minut. 

5. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa (możemy je wykorzystać np. do krokietów lub do sałatki) oraz przyprawy. Do wywaru zaś dokładamy stopniowo przecier pomidorowy lub passatę, sprawdzając według własnego uznania, czy zupa jest już odpowiednio kwaśna. Tu nie trzeba trzymać się niewolniczo przepisu (moja mama robi bardzo łagodną pomidorówkę i kocham tę zupę, ale sama dodaje do pomidorowej dwa razy więcej przecieru niż ona). Dla podkręcenia smaku możemy także dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i cukier – pogłębią smak zupy i sprawią, że będzie słodsza. 

6. Zagotowujemy zupę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotujemy jeszcze 5-10 minut.  

7. Na talerze rozkładamy makaron lub ryż (możemy też dołożyć pokrojoną na plasterki marchewkę), zalewamy zupą i posypujemy koperkiem lub natką. Obok stawiamy na stole miseczkę ze śmietaną, żeby każdy mógł dodać jej tyle, na ile ma ochotę.

Przepis na zupę pomidorową – sprawdzone porady: 

* Jeśli wszyscy domownicy lubią zupę pomidorową ze śmietaną, możemy ją dodać od razu do garnka z gotową zupą. Wtedy najlepiej sprawdzi się śmietanka 30 proc., która na pewno się nie zwarzy. 

* Szybka zupa pomidorowa to taka, którą zrobimy na resztkach niedzielnego rosołu, wtedy do zagotowanej zupy dodajemy przecier pomidorowy i gotowe!  

 * Najlepsze przyprawy do zupy pomidorowej to sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie. Możemy też dodać do niej świeże zioła: koperek, natkę, lubczyk albo bazylię. Tak naprawdę jednak o smaku dania decyduje dobrej jakości przecier pomidorowy lub passata. Dlatego do zupy warto dodać przecier własnej roboty albo przetwory sprawdzonej firmy.