Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 40 minut

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym – składniki:

  • 500 g oczyszczonej dyni piżmowej (po oczyszczeniu) 
  • duża cebula 
  • marchewka 
  • 60 g świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy 
  • łyżka masła (opcjonalnie)
  • 1 l bulionu warzywnego  
  • pestki dyni
  • pomarańcza (lub 2 mniejsze)
  • 150 ml mleczka kokosowego (mała puszka)  
  • sól 
  • biały pieprz 
  • papryczka chili lub chili w płatkach 

Jak zrobić zupę krem z dyni:

1. Oczyszczoną z pestek i obraną ze skórki dynię kroimy w kostkę. 

2. Cebulę i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Imbir obieramy, drobniutko siekamy. 

3. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, aż się zeszkli, następnie dodajemy imbir, marchewkę, dynię, masło (opcjonalnie) i smażymy 4-6 minut. 

4. Warzywa zalewamy wrzącym bulionem, gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). 

5. W tym czasie na suchej, rozgrzanej patelni prażymy pestki dyni, uważając by się nie przypaliły. Odkładamy.

6. Z pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do garnka, mieszamy. 

7. Zupę zdejmujemy z ognia, mieszając, wlewamy stopniowo mleczko kokosowe, miksujemy, np. za pomocą blendera, doprawiamy solą i białym pieprzem. Następnie zagotowujemy.

8. Dyniową zupę krem rozlewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni, a jeśli lubimy ostre potrawy, to także posiekaną papryczką lub chili w płatkach.

Przepis na zupę dyniową krem z pomarańczą i mleczkiem kokosowym – sprawdzone porady: 

* Najlepsze na zupę krem są dynie piżmowe, np. delikatna w smaku dynia muscat de Provence albo dynia butternut, która ma mało nasion i miąższ o lekko orzechowym smaku. Świetna jest także malutka dynia hokkaido, która ma tak miękką skórkę, że nie trzeba nawet jej obierać. 

* Dobrym dodatkiem go zupy dyniowej są nie tylko pestki dyni, ale też uprażone nasiona słonecznika oraz grzanki. Mogą to być małe grzanki posypane mieloną wędzoną papryką lub kuminem albo kromki zgrillowanej bagietki natartej wcześniej przekrojonym ząbkiem czosnku.

* Dynia to delikatny owoc, którego smak warto podkręcić wyrazistymi przyprawami. Pasują do niej curry, cynamon, chilli, gałka muszkatołowa, kurkuma, kardamon, kolendra, imbir, papryka i rozmaryn. Warto je wykorzystać do kulinarnych eksperymentów.