Dla 4-6 osób 
Przygotowanie: 60 minut 

Zupa w stylu meksykańskim – składniki: 

  • 2 łyżki oliwy 
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • papryczka chilli 
  • 350 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki i 
  • łyżeczka suszonego oregano 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • 1/2 łyżeczki ziaren mielonej kolendry  
  • duża marchewka 
  • czerwona papryka 
  • 1 i 1/4 litra gorącego bulionu warzywnego lub rosołu 
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz  
  • cukier (opcjonalnie) 
  • puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • puszka kukurydzy (200 g)

Do podania:

  • kukurydziane nachos 150-200 g 
  • 4-6 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc. 
  • pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • limonka

Jak zrobić meksykańską: 

1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy w garnku lub w dużym rondlu na łyżce rozgrzanej oliwy.

2. Do cebuli dajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojoną papryczkę chilli (jeśli lubimy ostre jedzenie, to dodajemy ją wraz z nasionkami), a następnie wlewamy resztę oliwy, dorzucamy partiami mielone mięso i podsmażamy je na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.

3. W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy ją na półtalarki, myjemy paprykę, oczyszczamy ją z nasion i kroimy w kostkę.

4. Kiedy mięso jest przyrumienione, do rondla wsypujemy przyprawy, dokładnie mieszamy i czekamy, aż zaczną pachnieć. Następnie do garnka dajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę, wlewamy 200 ml gorącego bulionu, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 20 minut.

5. Po tym czasie dorzucamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i, jeśli pomidory są bardzo kwaśne, szczyptą cukru. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 5 minut, po czym dodajemy resztę gorącego bulionu oraz odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 25 minut.

6. Zupę w stylu meksykańskim podajemy z chipsami nachos, kleksem kwaśnej śmietany, cząstką limonki i kolendrą, a jeśli jej nie lubimy, to z natką pietruszki.

Przepis na zupę meksykańską – sprawdzone porady: 

* Zupę meksykańską możemy przygotować także z kurczakiem – pierś kurczaka, ok. 250 g, kroimy w kostkę i podsmażamy tak, jak mięso mielone w przepisie powyżej – albo w wersji bez mięsa, tylko z warzywami – też będzie pyszna! 

* Do zupy meksykańskiej, zamiast nachos albo kawałków tortilli, warto dodać 3-4 ziemniaki – obieramy je, kroimy w kostkę i gotujemy w zupie – ale przed dodaniem pomidorów, bo inaczej pozostaną twarde – lub gotujemy je w osobnym garnku, a kiedy będą miękkie dodajemy je do zupy wraz z kukurydzą i fasolą.