Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Zupa w stylu meksykańskim – składniki:
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 350 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki i
- łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren mielonej kolendry
- duża marchewka
- czerwona papryka
- 1 i 1/4 litra gorącego bulionu warzywnego lub rosołu
- puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- cukier (opcjonalnie)
- puszka czerwonej fasoli (400 g)
- puszka kukurydzy (200 g)
Do podania:
- kukurydziane nachos 150-200 g
- 4-6 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc.
- pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
- limonka
Jak zrobić meksykańską:
1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy w garnku lub w dużym rondlu na łyżce rozgrzanej oliwy.
2. Do cebuli dajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojoną papryczkę chilli (jeśli lubimy ostre jedzenie, to dodajemy ją wraz z nasionkami), a następnie wlewamy resztę oliwy, dorzucamy partiami mielone mięso i podsmażamy je na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
3. W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy ją na półtalarki, myjemy paprykę, oczyszczamy ją z nasion i kroimy w kostkę.
4. Kiedy mięso jest przyrumienione, do rondla wsypujemy przyprawy, dokładnie mieszamy i czekamy, aż zaczną pachnieć. Następnie do garnka dajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę, wlewamy 200 ml gorącego bulionu, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 20 minut.
5. Po tym czasie dorzucamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i, jeśli pomidory są bardzo kwaśne, szczyptą cukru. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 5 minut, po czym dodajemy resztę gorącego bulionu oraz odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 25 minut.
6. Zupę w stylu meksykańskim podajemy z chipsami nachos, kleksem kwaśnej śmietany, cząstką limonki i kolendrą, a jeśli jej nie lubimy, to z natką pietruszki.
Przepis na zupę meksykańską – sprawdzone porady:
* Zupę meksykańską możemy przygotować także z kurczakiem – pierś kurczaka, ok. 250 g, kroimy w kostkę i podsmażamy tak, jak mięso mielone w przepisie powyżej – albo w wersji bez mięsa, tylko z warzywami – też będzie pyszna!
* Do zupy meksykańskiej, zamiast nachos albo kawałków tortilli, warto dodać 3-4 ziemniaki – obieramy je, kroimy w kostkę i gotujemy w zupie – ale przed dodaniem pomidorów, bo inaczej pozostaną twarde – lub gotujemy je w osobnym garnku, a kiedy będą miękkie dodajemy je do zupy wraz z kukurydzą i fasolą.