Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Zupa z leśnych grzybów – składniki: 

  • 600 g świeżych grzybów – maślaków, podgrzybków lub grzybów mieszanych (albo resztek z grzybobrania: trzonków, połamanych kapeluszy itp.)
  • duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku  
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki masła 
  • 200 g marchewki 
  • 100 g pietruszki 
  • 400 g ziemniaków 
  • 2 litry bulionu, np. drobiowego lub warzywnego 
  • 2 listki laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu 
  • 200 ml śmietany 18 proc. lub śmietanki 30 proc. 
  • sól 
  • pieprz 
  • mały pęczek koperku 

Jak zrobić zupę grzybową: 

1. Grzyby dokładnie przebieramy, oczyszczamy z igliwia i liści, odcinamy uszkodzone i zdrewniałe części trzonków. 

2. Staramy się nie myć grzybów, bo stracą swój smak i aromat oraz szybko nasiąkną wodą, więc zamiast potem smażyć się lub dusić, będą się gotować, co radykalnie zmieni ich smak. Cierpliwi grzybiarze zatem powinni grzyby (szczególnie okazy przeznaczone do suszenia) oczyszczać pędzelkiem lub wilgotną ściereczką, a brud którego nie da się wytrzeć, zeskrobać nożykiem. Mniej cierpliwi mogą szybko przepłukać grzyby, by nie zdążyły zmięknąć i nasiąknąć wodą.

3. Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki wraz z nóżkami (sprawdzamy przy tym, czy nie są robaczywe), ale nie siekam ich zbyt drobno, by czuć je było pod zębem.

4. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek na cieniutkie plasterki. Cebulkę szklimy na dużej patelni na rozgrzanym oleju. Kiedy się podsmaży, dorzucamy masło, czosnek, a następnie pokrojone grzyby, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.

5. W tym czasie obieramy marchewkę oraz pietruszkę i kroimy na ćwierćtalarki (albo ścieramy na tarce o dużych oczkach). Obieramy również ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę. 

6. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przyprawy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy duszone grzyby, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy kolejne 10 minut.

6. Na koniec, jeśli lubimy, zabielamy zupę kwaśną albo słodką śmietaną:
– kwaśną śmietanę trzeba wcześniej zahartować – odlewamy chochlę zupy do miseczki, dodajemy po troszku śmietanę, mieszamy i tak przygotowaną wlewamy do zupy. Zupa z kwaśną śmietaną będzie miała wyrazisty smak.
– słodką śmietankę możemy od razu wlać do garnka – nie powinna się zwarzyć. Zupa ze śmietaną będzie aksamitna i słodkawa.

7. Gotową zupę grzybową podajemy posypaną posiekanym koperkiem z ulubionym pieczywem.

Przepis na zupę ze świeżych lub mrożonych grzybów – sprawdzone porady: 

* Świetnym dodatkiem do zupy grzybowej jest zielenina. Przede wszystkim koperek, ale też natka pietruszki, siekany szczypiorek albo świeży tymianek lub lubczyk.  

* Do zupy z leśnych grzybów możemy zamiast ziemniaków dorzucić malutkie ziemniaczane kopytka, zacierki albo ulubiony makaron.

* Jeśli przygotowujemy zupę z mrożonych grzybów, to najpierw je rozmrażamy na sicie, dokładnie odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i dusimy jak w przepisie powyżej.