Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 45 minut 

Zupa dyniowa krem z pomidorami:

600 g dyni ze skórką (waga po oczyszczeniu z nasion) 

200 g ziemniaków 

50 g masła 

duża cebula 

2 ząbki czosnku 

łyżeczka kuminu 

sól 

1 l bulionu warzywnego 

2 pomidory lub 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki (200 g)

świeży tymianek – kilka gałązek 

100 ml śmietanki 30 proc. 

nasiona słonecznika do dekoracji 

Jak zrobić zupę krem z dyni: 

1. Dynię oczyszczamy z nasiona, miąższ ze skórką kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy na plasterki.

2. W sporym garnku na maśle szklimy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą, wsypujemy kumin. Smażymy 5-7 minut, co chwilę mieszając.

3. Do garnka wlewamy gorący bulion, dodajemy listki z kilku gałązek tymianku, w razie potrzeby solimy, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy ok. 15 minut.

4. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki oraz nasiona. Miąższ kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy (pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy je pokroić i dodać do potrawy).

5. Mieszamy i gotujemy 5 minut, aż pomidory będą miękkie. Zupę miksujemy blenderem z dodatkiem śmietanki.

6. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika i listkami tymianku.

Przepis na prostą zupę dyniową z dyni hokkaido – sprawdzone porady: 

* Jeśli mamy na to czas, dynię zamiast podsmażać, pieczemy w piekarniku. Wtedy zupa dyniowa będzie miała jeszcze głębszy smak. Dynię hokkaido oczyszczamy, kroimy na kawałki (ze skórką), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy 25 minut. Upieczoną dynię dodajemy do rondla z podsmażoną cebulą, czosnkiem, ziemniakami, zalewamy bulionem i dalej postępujemy jak w przepisie powyżej. 

* Dobrym dodatkiem go zupy dyniowej są nie tylko nasiona, ale także grzanki. Mogą to być małe ziołowe grzanki albo kromki grillowanej bagietki natarte przekrojonym ząbkiem czosnku i skropione oliwą.