Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut plus schładzanie (opcjonalnie)

Minestrone – zupa jarzynowa:

  • 4 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 cukinie
  • czerwona papryka (opcjonalnie)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa extra virgine
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 pomidory
  • litr wody lub bulionu – warzywnego albo drobiowego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 160 g drobnego makaronu (np. kółeczka, anellini, orzo)
  • 2 garści zielonego groszku (może być mrożony)
  • starty parmezan

Jak zrobić włoską zupę jarzynową:

1. Marchewkę obieramy, kroimy na talarki. Seler płuczemy, kroimy na plasterki. Cukinie myjemy, osuszamy, kroimy na półtalarki. Umytą paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy, siekamy.

2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i na małym ogniu szklimy cebulę oraz czosnek wraz z liśćmi laurowymi, następnie dorzucamy marchewkę, seler naciowy i dusimy warzywa, mieszając, ok. 5 minut.

3. Po tym czasie do rondla wlewamy bulion lub wodę, dorzucamy oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, paprykę, cukinię, doprawiamy zupę solą i znów gotujemy ok. 5 minut.

4. W tym czasie pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, dodajemy do garnka z zupą i gotujemy kolejne 5 minut. 

5. Na koniec dorzucamy makaron oraz zielony groszek i gotujemy, aż makaron będzie miękki (ok.10 minut). Doprawiamy do smaku i wyłączamy ogień.

6. Zupę rozlewamy na talerze, skrapiamy oliwą i posypujemy startym parmezanem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Przepis na minestrone – sprawdzone porady:

  • Zamiast pomidorów możemy dodać do zupy passatę (500 ml).
  • Jeśli gotujemy minestrone na dwa dni, makaron przygotowujemy oddzielnie, bo zostawiony w zupie napęcznieje, stanie się bardzo miękki i bardzo zagęści zupę.