Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut plus schładzanie (opcjonalnie)
Minestrone – zupa jarzynowa:
- 4 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- garść fasolki szparagowej
- 2 cukinie
- czerwona papryka (opcjonalnie)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa extra virgine
- 2 liście laurowe
- 2-3 pomidory
- litr wody lub bulionu – warzywnego albo drobiowego
- sól
- pieprz do smaku
- 160 g drobnego makaronu (np. kółeczka, anellini, orzo)
- 2 garści zielonego groszku (może być mrożony)
- starty parmezan
Jak zrobić włoską zupę jarzynową:
1. Marchewkę obieramy, kroimy na talarki. Seler płuczemy, kroimy na plasterki. Cukinie myjemy, osuszamy, kroimy na półtalarki. Umytą paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy, siekamy.
2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i na małym ogniu szklimy cebulę oraz czosnek wraz z liśćmi laurowymi, następnie dorzucamy marchewkę, seler naciowy i dusimy warzywa, mieszając, ok. 5 minut.
3. Po tym czasie do rondla wlewamy bulion lub wodę, dorzucamy oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, paprykę, cukinię, doprawiamy zupę solą i znów gotujemy ok. 5 minut.
4. W tym czasie pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, dodajemy do garnka z zupą i gotujemy kolejne 5 minut.
5. Na koniec dorzucamy makaron oraz zielony groszek i gotujemy, aż makaron będzie miękki (ok.10 minut). Doprawiamy do smaku i wyłączamy ogień.
6. Zupę rozlewamy na talerze, skrapiamy oliwą i posypujemy startym parmezanem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Przepis na minestrone – sprawdzone porady:
- Zamiast pomidorów możemy dodać do zupy passatę (500 ml).
- Jeśli gotujemy minestrone na dwa dni, makaron przygotowujemy oddzielnie, bo zostawiony w zupie napęcznieje, stanie się bardzo miękki i bardzo zagęści zupę.
jak narazie wyszedłeś na największego nędzarza
A co polecasz refleksyjnym?
Lepiej ci??