Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Zupa z młodego szpinaku – składniki:
- 500 g świeżych liści szpinaku
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki serka mascarpone lub 6 łyżek śmietanki 30 proc.
- 100 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, rokpol, lazur)
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Jak zrobić zupę szpinakową:
1. Szpinak myjemy, osuszamy, odcinamy twarde ogonki. Kilka listków zostawiamy do dekoracji, resztę siekamy.
2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
3. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak, krótko dusimy.
4. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusimy 2-3 minuty, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, miksujemy blenderem.
5. Dodajemy mascarpone lub śmietankę oraz połowę pokruszonego sera. Jeszcze raz miksujemy.
6. Zupę szpinakową przyprawiamy gałką muszkatołową, sokiem z cytryny (opcjonalnie) oraz solą i pieprzem.
7. Zupę rozlewamy do talerzy i podajemy przybraną resztą sera oraz małymi listkami szpinaku.