Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Zupa z młodego szpinaku – składniki:

  • 500 g świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • litr bulionu warzywnego 
  • 3 łyżki serka mascarpone lub 6 łyżek śmietanki 30 proc.
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, rokpol, lazur)
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić zupę szpinakową:

1. Szpinak myjemy, osuszamy, odcinamy twarde ogonki. Kilka listków zostawiamy do dekoracji, resztę siekamy.

2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

3. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak, krótko dusimy.

4. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusimy 2-3 minuty, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, miksujemy blenderem.

5. Dodajemy mascarpone lub śmietankę oraz połowę pokruszonego sera. Jeszcze raz miksujemy.

6. Zupę szpinakową przyprawiamy gałką muszkatołową, sokiem z cytryny (opcjonalnie) oraz solą i pieprzem.

7. Zupę rozlewamy do talerzy i podajemy przybraną resztą sera oraz małymi listkami szpinaku.