Na ok. 30 kotlecików
Przygotowanie: ok. 30 minut
plus moczenie ziaren
plus oczekiwanie, aż masa się przegryzie

Falafel z ciecierzycy – składniki:

Na falafel: 

  • 600 g suchej ciecierzycy 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 cebule 
  • pęczek natki pietruszki 
  • ziarno ziela angielskiego
  • goździk 
  • łyżeczka sody 
  • łyżka mielonej kolendry 
  • łyżka mielonego kuminu  
  • łyżeczka świeżej lub suszonej mięty 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1/3 łyżeczki imbiru 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • szczypta  
  • sól 
  • pieprz do smaku 

Na sos taratour: 

  • 150 g pasty tahini 
  • 3-4 łyżki soku z cytryn 
  • 3 ząbki czosnku 
  • woda 
  • sól 
  • pieprz 

Jak zrobić falafel: 

1. Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody (podwoi swoją objętość) i odstawiamy na całą noc. Rano namoczoną ciecierzycę odsączamy.

2. Przygotowujemy pozostałe składniki: czosnek i cebule obieramy, cebulę kroimy na mniejsze kawałki, natkę płuczemy, osuszamy, drobno siekamy, goździk i ziele angielskie ucieramy w moździerzu. Odstawiamy. 

3. Odsączoną ciecierzycę, cebulę i czosnek mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przez sitko o małych oczkach albo rozdrabniamy partiami w blenderze, uważając, by nie przegrzać urządzenia.  

4. Gotową masę przekładamy do miski, dodajemy sodę, wszystkie przyprawy wraz solą oraz natkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki, dzięki temu dobrze się połączą, a masa zgęstnieje.  

5. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do wysokiej temperatury. 

6. W tym czasie, gdy olej się rozgrzewa, wilgotnymi dłońmi formujemy, mocno ściskając, nieduże kulki, następnie lekko je spłaszczamy, by powstały kotleciki. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy do niej 3-4 łyżki wody. 

7. Uformowane kotleciki smażymy po minucie z każdej strony, aż staną się brązowe.  

8. Gotowe kotleciki wyjmujemy z oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 

9. Przygotowujemy sos: do miski przekładamy pastę tahini, dolewamy sok z cytryny i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciągle ucierając, stopniowo dolewamy tyle wody, aż sos będzie miał konsystencję jogurtu, następnie doprawiamy go solą i pieprzem. 

10. Kotleciki z ciecierzycy podajemy od razu wraz z sosem, bo najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. 

Przepis na falafel – porady kucharzy: 

* Falafel robi się wyłącznie z surowej, suszonej ciecierzycy. Ciecierzyca z puszki się do tego nie nadaje, bo jest już ugotowana.  

* Ciecierzyca przygotowana do mielenia musi być bardzo dobrze namoczona w wodzie, czyli powinna dać się bez trudu rozgryźć. Trzeba ją zatem wcześniej moczyć – minimum przez 3 godziny przed przygotowaniem, a najlepiej przez całą noc.  

* Soda dodana do ciecierzycy, nie tylko spulchnia masę na kotleciki, ale też sprawia, że falafel na wierzchu będzie chrupiący a w środku miękki. 

* Do masy na falafel warto dodać nie tylko pietruszkę, ale też świeżą miętę czy kolendrę, a same kotleciki posypać przed smażeniem sezamem lub czarnuszką.