Na ok. 30 kotlecików
Przygotowanie: ok. 30 minut
plus moczenie ziaren
plus oczekiwanie, aż masa się przegryzie
Falafel z ciecierzycy – składniki:
Na falafel:
- 600 g suchej ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- pęczek natki pietruszki
- ziarno ziela angielskiego
- goździk
- łyżeczka sody
- łyżka mielonej kolendry
- łyżka mielonego kuminu
- łyżeczka świeżej lub suszonej mięty
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta
- sól
- pieprz do smaku
Na sos taratour:
- 150 g pasty tahini
- 3-4 łyżki soku z cytryn
- 3 ząbki czosnku
- woda
- sól
- pieprz
Jak zrobić falafel:
1. Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody (podwoi swoją objętość) i odstawiamy na całą noc. Rano namoczoną ciecierzycę odsączamy.
2. Przygotowujemy pozostałe składniki: czosnek i cebule obieramy, cebulę kroimy na mniejsze kawałki, natkę płuczemy, osuszamy, drobno siekamy, goździk i ziele angielskie ucieramy w moździerzu. Odstawiamy.
3. Odsączoną ciecierzycę, cebulę i czosnek mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przez sitko o małych oczkach albo rozdrabniamy partiami w blenderze, uważając, by nie przegrzać urządzenia.
4. Gotową masę przekładamy do miski, dodajemy sodę, wszystkie przyprawy wraz solą oraz natkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki, dzięki temu dobrze się połączą, a masa zgęstnieje.
5. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do wysokiej temperatury.
6. W tym czasie, gdy olej się rozgrzewa, wilgotnymi dłońmi formujemy, mocno ściskając, nieduże kulki, następnie lekko je spłaszczamy, by powstały kotleciki. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy do niej 3-4 łyżki wody.
7. Uformowane kotleciki smażymy po minucie z każdej strony, aż staną się brązowe.
8. Gotowe kotleciki wyjmujemy z oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
9. Przygotowujemy sos: do miski przekładamy pastę tahini, dolewamy sok z cytryny i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciągle ucierając, stopniowo dolewamy tyle wody, aż sos będzie miał konsystencję jogurtu, następnie doprawiamy go solą i pieprzem.
10. Kotleciki z ciecierzycy podajemy od razu wraz z sosem, bo najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.
Przepis na falafel – porady kucharzy:
* Falafel robi się wyłącznie z surowej, suszonej ciecierzycy. Ciecierzyca z puszki się do tego nie nadaje, bo jest już ugotowana.
* Ciecierzyca przygotowana do mielenia musi być bardzo dobrze namoczona w wodzie, czyli powinna dać się bez trudu rozgryźć. Trzeba ją zatem wcześniej moczyć – minimum przez 3 godziny przed przygotowaniem, a najlepiej przez całą noc.
* Soda dodana do ciecierzycy, nie tylko spulchnia masę na kotleciki, ale też sprawia, że falafel na wierzchu będzie chrupiący a w środku miękki.
* Do masy na falafel warto dodać nie tylko pietruszkę, ale też świeżą miętę czy kolendrę, a same kotleciki posypać przed smażeniem sezamem lub czarnuszką.