Na 12 porcji
Przygotowanie: 60 minut
Tacos z mielonym mięsem – składniki:
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
- łyżka słodkiej papryki mielonej
- łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- łyżeczka oregano
- szczypta cynamonu
- 500 g mielonej wołowiny
- 3 świeże pomidory (poza sezonem 4 pomidory z puszki)
- łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 200 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- pieprz
Do podania:
- pęczek kolendry
- limonka
- czerwona cebula
- awokado
- 170 g kukurydzy
- 12 małych tortilli kukurydzianych lub gotowych muszli kukurydzianych do nadziewania
Jak zrobić tacos z mielonym mięsem:
1. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy na plasterki wraz z nasionami (chyba, że nie lubimy bardzo ostrych potraw, wtedy nasiona usuwamy).
2. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na niej przez kilka minut cebulę, aż będzie miękka, następnie dodajemy posiekany czosnek oraz chilli, mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy przez minutę, aż zaczną pachnieć.
3. Do cebuli dodajemy partiami zmieloną wołowinę i smażymy, rumieniąc mięso ze wszystkich stron.
4. Kiedy wołowina się dusi, przygotowujemy pomidory – poza sezonem wykorzystujemy pomidory z puszki, a w sezonie świeże. Umyte pomidory nacinamy na krzyż na czubku, zalewamy wrzątkiem, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki (możemy je od razu zjeść lub dodać np. do koktajlu warzywnego), a miąższ kroimy w kostkę.
5. Do podsmażonego mięsa dorzucamy pomidory, mieszamy, solimy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
6. Po tym czasie dodajemy ugotowaną fasolę, w razie potrzeby cukier (jeśli pomidory są kwaśne), dodajemy płaską łyżeczkę pieprzu, doprawiamy do smaku solą i gotujemy całość jeszcze 15 minut.
7. Kiedy mięso się dusi, szykujemy dodatki: kolendrę siekamy, limonkę kroimy na cząstki, cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, awokado kroimy w paski, a kukurydzę odsączamy z zalewy.
8. Przygotowujemy też tortille, które podgrzewamy na suchej patelni tak długo, aż się przyrumienią, następnie delikatnie składamy je na pół i ciepłe zawijamy w folię aluminiową. Jeśli używamy gotowych muszli kukurydzianych, to wyjmujemy je z opakowania, wkładamy na blachę piekarnika rozgrzanego do 180 st. i podgrzewamy 5-7 minut.
9. Na koniec składamy tacos: do podgrzanych tortilli lub muszli wkładamy kilka pasków awokado, porcję mięsa z fasolą, posypujemy kukurydzą, kolendrą oraz cebulą i skrapiamy sokiem z limonki.
Przepis na tacos z mielonym mięsem – sprawdzone porady:
- Jeśli mamy ruszt bez poprzeczki, warto kukurydziane tortille podgrzać w piekarniku. Placki zawieszamy na ruszcie jak pranie, przekładając je przez dwa pręty rusztu – dzięki temu zabiegowi tortilla nabierze kształtu muszli z miejscem na farsz.
- Tacos możemy napełniać właściwie wszystkim. Najpopularniejsze farsze to mielona, smażona wołowina, mieszane mięso wołowo-wieprzowe, mielone mięso drobiowe lub kawałki kurczaka, fasola w pomidorach z kawałeczkami ciągnącego się żółtego sera, krewetki albo faszerowana ryba. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.