Na 12 porcji
Przygotowanie: 60 minut

Tacos z mielonym mięsem – składniki:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia
  • łyżka słodkiej papryki mielonej
  • łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • łyżeczka oregano
  • szczypta cynamonu
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 3 świeże pomidory (poza sezonem 4 pomidory z puszki)
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 200 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
  • pieprz

Do podania:

  • pęczek kolendry
  • limonka
  • czerwona cebula
  • awokado
  • 170 g kukurydzy
  • 12 małych tortilli kukurydzianych lub gotowych muszli kukurydzianych do nadziewania

Jak zrobić tacos z mielonym mięsem:

1. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy na plasterki wraz z nasionami (chyba, że nie lubimy bardzo ostrych potraw, wtedy nasiona usuwamy).

2. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na niej przez kilka minut cebulę, aż będzie miękka, następnie dodajemy posiekany czosnek oraz chilli, mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy przez minutę, aż zaczną pachnieć. 

3. Do cebuli dodajemy partiami zmieloną wołowinę i smażymy, rumieniąc mięso ze wszystkich stron.

4. Kiedy wołowina się dusi, przygotowujemy pomidory – poza sezonem wykorzystujemy pomidory z puszki, a w sezonie świeże. Umyte pomidory nacinamy na krzyż na czubku, zalewamy wrzątkiem, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki (możemy je od razu zjeść lub dodać np. do koktajlu warzywnego), a miąższ kroimy w kostkę.

5. Do podsmażonego mięsa dorzucamy pomidory, mieszamy, solimy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

6. Po tym czasie dodajemy ugotowaną fasolę, w razie potrzeby cukier (jeśli pomidory są kwaśne), dodajemy płaską łyżeczkę pieprzu, doprawiamy do smaku solą i gotujemy całość jeszcze 15 minut.

7. Kiedy mięso się dusi, szykujemy dodatki: kolendrę siekamy, limonkę kroimy na cząstki, cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, awokado kroimy w paski, a kukurydzę odsączamy z zalewy.

8. Przygotowujemy też tortille, które podgrzewamy na suchej patelni tak długo, aż się przyrumienią, następnie delikatnie składamy je na pół i ciepłe zawijamy w folię aluminiową. Jeśli używamy gotowych muszli kukurydzianych, to wyjmujemy je z opakowania, wkładamy na blachę piekarnika rozgrzanego do 180 st. i podgrzewamy 5-7 minut.

9. Na koniec składamy tacos: do podgrzanych tortilli lub muszli wkładamy kilka pasków awokado, porcję mięsa z fasolą, posypujemy kukurydzą, kolendrą oraz cebulą i skrapiamy sokiem z limonki.

Przepis na tacos z mielonym mięsem – sprawdzone porady:

  • Jeśli mamy ruszt bez poprzeczki, warto kukurydziane tortille podgrzać w piekarniku. Placki zawieszamy na ruszcie jak pranie, przekładając je przez dwa pręty rusztu – dzięki temu zabiegowi tortilla nabierze kształtu muszli z miejscem na farsz.
  • Tacos możemy napełniać właściwie wszystkim. Najpopularniejsze farsze to mielona, smażona wołowina, mieszane mięso wołowo-wieprzowe, mielone mięso drobiowe lub kawałki kurczaka, fasola w pomidorach z kawałeczkami ciągnącego się żółtego sera, krewetki albo faszerowana ryba. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.