Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 50 minut

Jajka faszerowane pieczarkami – składniki:

  • 8 jajek 
  • 500 g świeżych pieczarek 
  • 130 g szalotki lub cebuli cukrowej 
  • 3 łyżki masła do smażenia
  • 1/4 pęczka szczypiorku 
  • kilka gałązek natki  
  • 2 łyżki ulubionego majonezu 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • świeżo mielony czarny pieprz 

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami: 

1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy.

2. Pieczarki oczyszczamy – staramy się ich nie myć, tylko wyczyścić wilgotną szmatką, dzięki temu zabiegowi nie nasiąkną wodą i ładnie się podsmażą; następnie grzyby wraz z ogonkami kroimy w kosteczkę. 

3. Szalotki lub cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 

4. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i dusimy na niej cebulę. Kiedy zmięknie i lekko się zezłoci, dorzucamy pieczarki i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aby płyn odparował, a grzyby się przyrumieniły.

5. Podsmażone pieczarki z cebulą, przekładamy do miski, studzimy, dodajemy do nich ugotowane żółtka, szczypiorek oraz część natki i mieszamy widelcem, żeby powstała zwarta masa. Następnie farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy.

6. Gotową pastą nadziewamy połówki białek.

7. Gotowe jajka faszerowane układamy na półmisku i posypujemy pozostałą natką.

Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami – sprawdzone porady: 

  • W podobny sposób możemy przygotować jajka faszerowane szynką. Wtedy, zamiast pieczarek, do podsmażonej szalotki lub cebuli dodajemy drobniutko pokrojoną wędlinę.
  • Jeśli chcemy przygotować więcej jajek faszerowanych pieczarkami, pamiętajmy, żeby grzyby smażyć partiami, a nie wrzucać całości na patelnię. Pieczarki – szczególnie te myte – puszczają dużo soku i zamiast się smażyć, zaczynają się gotować, co radykalnie zmienia ich smak.