Choć niektórzy z was mogą uznać pokruszone na brzegach skorupki jajek za niezbyt apetyczne, to i tak zachęcam do przygotowania tych faszerowanych i odsmażanych na maśle jajek, bo są naprawdę przepyszne. Przygotowywanie ich i jedzenie możecie po prostu uznać – tak, jak to się dzieje w moim rodzinnym domu – za jeden ze świątecznych rytuałów :)
Najtrudniejsze w tym przepisie jest przecinanie jajek w skorupkach na pół – o tym, jak to robić piszemy poniżej, ale czekamy też na wasze porady – może macie jakieś skuteczniejsze metody?
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Jajka faszerowane w skorupkach – składniki:
- 4 duże jajka
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1/3 pęczka koperku
- 3 łyżki miękkiego masła
- sól
- pieprz
- 4 łyżki tartej bułki
Jak przygotować jajka faszerowane w skorupkach:
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i przecinamy bardzo ostrym, masywnym nożem zdecydowanym ruchem wzdłuż na pół – nie nacinamy wstępnie skorupek, bo wtedy na pewno się pokruszą.
2. Brzegi przeciętych i jednak zawsze nieco strzaskanych skorupek delikatnie oskubujemy palcami, żeby nic nie dostało się później do farszu.
3. Po przecięciu jajka delikatnie wyjmujemy ze skorupek za pomocą łyżeczki, uważając, żeby nie pokruszyć lub nie przebić skorupek.
3. Żółtka i białka drobno siekamy, puste skorupki oczywiście zachowujemy!
4. Natkę i koperek myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy.
5. Rozdrobnione składniki mieszamy ze sobą, dodając łyżkę miękkiego masła. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Gotowy farsz z powrotem nakładamy do skorupek, najlepiej za pomocą łyżeczki do herbaty i delikatnie uklepujemy dłońmi, żeby masa szczelnie wypełniła skorupki.
7. Na talerzyk wysypujemy tartą bułkę i panierujemy w niej wierzchy napełnionych połówek jajek, delikatnie wciskając je w panierkę.
8. Tuż przed podaniem przystawki na patelni rozgrzewamy pozostałe masło i smażymy na nim jajka, aż panierka ładnie się przyrumieni, a farsz podgrzeje.
9. Gorące jajka przekładamy na półmisek i od razu podajemy.
Przepis na jajka faszerowane w skorupkach – sprawdzone porady:
- Jajka faszerowane możemy z powodzeniem przygotować dzień przed podaniem i potem tylko podsmażyć. Gotowa potrawa też dobrze się przechowuje. Jajka w lodówce wytrzymają nawet 2-3 dni.
- Oprócz koperku i natki warto dodać do jajek faszerowanych kilka gałązek szczypiorku, wtedy przekąska będzie miała bardziej wyrazisty smak.
- Zamiast masła możemy do jajek faszerowanych w skorupkach dołożyć łyżkę majonezu. Wtedy najlepiej jest wyjęte ze skorupek żółtka utrzeć z majonezem na krem i dodać do nich posiekane białka, zieleninę oraz przyprawy, następnie panierować w tartej bułce i usmażyć.

Musi być szczypiorek. Żadnej natki. Żadnego koperku, proszę.
Dokładnie, tylko szczypiorek
Jak zwał, tak zwał. Ja znam je pod nazwą Jajka po polsku. Ważne, że smakują wybornie.
Czepiasz sie. Powszechnie przyjeta nazwa to jajka faszerowane.
A gołąbki nie są z gołębiego mięsa
Nie jęcz. To jest pyszne.