Jajka faszerowane pastą z awokado
Dla 4-8 osób
Przygotowanie: 20 minut plus marynowanie jajek przez całą noc
Jajka faszerowane pastą z awokado – składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 0,5 l gotowego zakwasu z buraków
- 2 dojrzałe awokado
- 1 mała czerwona cebula
- żółtka z ugotowanych jajek
- łyżeczka soku z cytryny
- kilka łyżek posiekanego szczypiorku
- świeże kiełki z rzodkiewki lub rzeżucha
- sól
- pieprz
Jak zrobić jajka faszerowane:
1. Ugotowane i obrane jajka na twardo zalewamy zakwasem buraczanym i zostawiamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby nabrały koloru.
2. Po wyjęciu z marynaty jajka kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. W miseczce łączymy żółtka, awokado, drobno pokrojoną czerwoną cebulkę, sok z cytryny, sól, pieprz i szczypiorek. Blendujemy na gładką masę.
3. Tak przygotowanym nadzieniem dekorujemy połówki jajek. Na wierzch układamy kiełki lub rzeżuchę.
Sałatka z batatami i winogronami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Wiosenna sałatka z batatami i winogronami – składniki:
Na sałatkę:
- podłużny batat
- 100 g roszponki
- 100 g czerwonych winogron
- nasiona z owocu granatu
- 60 g lekko podprażonych orzeszków nerkowca
- mała czerwona cebula drobno pokrojona w kostkę
- dojrzałe awokado obrane i pokrojone w plasterki
- łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- łyżeczka sezamu
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- pół łyżeczki soli i pieprzu
- łyżeczka miodu
- łyżka oleju sezamowego
Jak zrobić sałatkę z batatami i winogronami:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. Batata myjemy i suszymy. Widelcem nakłuwamy skórkę. Umieszczamy na blasze i pieczemy w piekarniku ok. 40 minut.
2. Po upieczeniu obieramy ze skóry i kroimy w plasterki.
3. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos winegret – oliwę, sok z limonki, miód, olej sezamowy, sól i pieprz.
4. Na talerzu umieszczamy kolejno: wystudzone bataty, roszponkę, plasterki awokado, winogrona pokrojone na połówki, ziarenka granatu, cebulę, podprażone orzeszki nerkowca. Wszystko polewamy przygotowanym sosem winegret i posypujemy ziarenkami sezamu.
Zupa krem chrzanowy
Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Zupa krem chrzanowy – składniki:
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- 2 pietruszki
- por
- 3 ziemniaki
- 1/2 selera
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka majeranku
- 1,5-2 l wody
- 200 ml śmietany 18-proc.
- 3 łyżki tartego chrzanu
Do dekoracji:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- kiełki
- prażona cebulka
- szczypiorek
Jak zrobić zupę chrzanową krem:
1. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po 2 minutach dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę.
2. Wszystkie warzywa (pietruszki, por ziemniaki, seler) kroimy w kosteczkę i smażymy 10 minut razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy przyprawy i mieszamy przez minutę.
3. Gdy warzywa się lekko podsmażą z przyprawami, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, aż będą miękkie – 25-30 minut
4. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i blendujemy zupę na gładki krem.
5. Dodajemy śmietanę i chrzan i ponownie miksujemy.
6. Dekorujemy jajkami na twardo, kiełkami, prażona cebulką i szczypiorkiem.
Wielkanocny pasztet z ciecierzycy
Na 10-12 porcji
Przygotowanie: 130 minut plus moczenie ciecierzycy przez noc
Wielkanocny pasztet z ciecierzycy – składniki:
- 250 g suchej ciecierzycy
- łyżka płatków owsianych
- 2 jajka
- 2 marchewki
- cebula
- 70 g suszonej żurawiny
- 60 g suszonych śliwek
- 200 g orzechów laskowych
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Jak zrobić wielkanocny pasztet z ciecierzycy:
1. Ciecierzycę namaczamy przez noc, a następnie przelewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka około godziny.
2. Marchewki i cebulę ścieramy na tarce i podsmażamy z przyprawami na oliwie. W trakcie podsmażania możemy podlać je nieco wodą. Dusimy ok. 20 minut.
3. Do wysokiego naczynia przesypujemy ugotowaną ciecierzycę oraz warzywa z patelni, jajka i płatki owsiane. Dokładnie blendujemy.
4. Do masy dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki oraz żurawinę.
5. Aby masa nie była zbyt sucha, możemy dodać kilka łyżek oliwy.
6. Orzechy drobno mielimy.
7. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy orzechami.
8. Masę pasztetową przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. godziny.
Ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone
Na 12 porcji
Przygotowanie:
Ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone – składniki:
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 200 g startej marchewki
- 4 łyżki miodu lub 150 g cukru
- 150 ml oleju roślinnego
Na krem:
- 200 g śmietanki 30-proc. dobrze schłodzona
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
- orzechy pekan
- owoce physalis (miechunka)
Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone:
1. W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i szczyptę soli.
2. W drugiej misce ubijamy jajka, a następnie, wciąż ubijając, dodajemy miód i olej. Do jaj dodajemy startą marchewkę, posiekane orzechy włoskie i mieszamy delikatnie łyżką.
3. Suche składniki łączymy z mokrymi.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
5. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę.
6. W tym czasie, kiedy ciasto się piecze robimy krem.
7. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy mascarpone i miksujemy przez moment na wolniejszych obrotach.
8. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i kroimy wszerz na pół. Przekładamy połową kremu. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta i układamy owoce miechunki oraz orzechy.