Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Jaskółcze gniazda, czyli jajka po szkocku – składniki:

  • 10 jajek 
  • 800 g surowej białej kiełbasy 
  • pęczek szczypiorku 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 
  • łyżka ostrej musztardy 
  • sól 
  • pieprz 
  • 125 g mąki 
  • 150 g tartej bułki 
  • olej do głębokiego smażenia 
  • 3 łyżki oliwy 

Jak zrobić jajka po szkocku, czyli jaskółcze gniazda:  

1. Do rondla z zimną wodą wkładamy 8 jajek o temperaturze pokojowej i gotujemy 5 minut, licząc od zagotowania się wody. Hartujemy w zimnej wodzie, studzimy, obieramy. 

2. Wyciskamy mięso z osłonek białej kiełbasy, dodajemy zioła, gałkę, musztardę. Solimy i dodajemy pieprz, wyrabiamy masę, dzielimy na 8 porcji. Lepimy z nich kulki, spłaszczamy je na owalne placuszki (najlepiej robić to rękami oprószonymi mąką). 

3. Każde jajko obtaczamy w mące, układamy pośrodku jednego mięsnego placuszka, delikatnie oklejamy ze wszystkich stron mięsną masą. 

4. Tak powstałe gniazdka panierujemy – najpierw w mące, następnie w masie jajecznej powstałej z dwóch roztrzepanych jajek, a na koniec w tartej bułce.

5. Olej rzepakowy wlewamy do rondla i rozgrzewamy do temperatury 150 st. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometru kuchennego, robimy próbę temperatury, wkładając do tłuszczu trzonek drewnianej łyżki. Jeśli wokół niego zaczną tworzyć się bąbelki, to znaczy, że olej nadaje się już do smażenia (ten patent z łyżką podpatrzyłam u znanej włoskiej szefowej kuchni na warsztatach kulinarnych, sprawdza się bezbłędnie). 

6. Jajka wkładamy do gorącego tłuszczu i smażymy 4 minuty, odwracając w trakcie smażenia. 

7. Gotowe gniazda przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. 

8. Jajka po szkocku podajemy, gdy tylko lekko ostygną – świetnie smakują z korniszonami, marynowaną cebulką albo z konfiturą z czerwonej cebuli.

Przepis na jajka po szkocku – sprawdzona rada:

  • Jeśli chcemy przygotować jajka po szkocku w skorupce z mielonego mięsa, to łopatkę wieprzową na gniazdka przygotowujemy w taki sam sposób, w jaki przygotowuje się mięso na kotlety mielone, czyli łopatkę łączymy z jajkiem, tartą bułką, startą na tarce cebulką i przyprawami.