Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut plus oczekiwanie 

Meksykańskie tacos z kurczakiem – składniki: 

Na panierkę: 

  • 150 g mąki pszennej 
  • 220 ml ciemnego piwa 
  • łyżeczka soli  
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 

Na sos: 

  • 5 łyżek majonezu 
  • 5 łyżek keczupu 
  • marynowane papryczka jalapeño (opcjonalnie) 

Na nadzienie: 

  • 1/4 główki czerwonej kapusty 
  • 2 pomidory malinowe 
  • ½ papryka żółta  
  • ½ papryk zielona 
  • ½ czerwonej cebuli 
  • świeża kolendra 
  • 750 g piersi kurczaka 
  • 2 limonki 
  • olej do smażenia w głębokim tłuszczu 
  • 12 małych kukurydzianych tortilli lub kukurydziane muszle 

Jak zrobić tacos z kurczakiem: 

1. Przygotowujemy panierkę: w misce mieszamy mąkę z solą oraz pieprzem i stopniowo dolewamy piwo, dokładnie mieszamy – masa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego – odstawiamy do lodówki na pół godziny.

2. W tym czasie, kiedy panierka gęstnieje, przygotowujemy kolejne składniki tacos. Na sos majonez mieszamy w miseczce z keczupem, dodajemy kilka marynowanych papryczek jalapeño, mieszamy i odstawiamy do lodówki. 

3. Kapustę szatkujemy, ugniatamy w dłoniach przekładamy do miski, paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z nasion, strąki kroimy na cienkie paseczki, pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i owoc kroimy na ósemki, cebulę obieramy, drobno siekamy, przekładamy do małej miseczki.

4. Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.

5. Filet kurczaka oczyszczamy z błonek, osuszamy, kroimy na paski, skrapiamy sokiem z limonki. Następnie przekładamy do miski z panierką i mieszamy, odstawiamy na 10 minut.

6. W rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju, smażymy kawałki kurczaka partiami, aż panierka się zrumieni (3-4 minuty), wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe, gorące kurczaki przekładamy do garnka lub naczynia z pokrywką i trzymamy w cieple.

7. Gdy mięso się smaży, na suchej patelni podgrzewamy tortille, aż się przyrumienią, delikatnie składamy je na pół i ciepłe zawijamy w folię aluminiową. Jeśli używamy gotowych muszli kukurydzianych, to wyjmujemy je z opakowania, wkładamy na blachę piekarnika rozgrzanego do 180 st. i podgrzewamy 5-7 minut.

8. Na koniec składamy tacos: do podgrzanych tortilli lub muszli wkładamy porcję kurczaka, porcję kapusty, pomidora, paseczki papryki, całość polewamy sosem i posypujemy kolendrą i cebulką.

Przepis na tacos z kurczakiem – sprawdzone porady:  

* Jeśli mamy ruszt bez poprzeczki, warto kukurydziane tortille podgrzać w piekarniku. Placki zawieszamy na ruszcie jak pranie, przekładając je przez dwa pręty rusztu – dzięki temu zabiegowi tortilla nabierze kształtu muszli z miejscem na farsz. 

* Zamiast kapusty, możemy do kurczaka dodać porwane listki sałaty lodowej z kleksem śmietany albo kawałki awokado i listki kolendry lub po prostu sos guacamole.  

* Tacos możemy napełniać właściwie wszystkim. Najpopularniejsze farsze to mielona, smażona wołowina, mieszane mięso wołowo-wieprzowe, czerwona fasola w pomidorach z kawałeczkami ciągnącego się żółtego sera, kawałki panierowanej ryby czy krewetki. Wszystko zależy od nasze wyobraźni.