Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 40 minut
Klopsiki z indyka – składniki:
- 1,5 kg mielonego mięsa indyczego
- 100 g miękkiego masła
- 6 łyżek tartej bułki plus do panierowania
- łyżeczka kurkumy
- łyżka słodkiej mielonej papryki
- łyżka curry
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Jak zrobić pieczone klopsiki z indyka:
1. Mielone mięso indycze mieszamy w misce z miękkim masłem, tartą bułką, kurkumą, papryką, curry, jajkami i natką pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Panierujemy w tartej bułce, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy 25-30 minut.