Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 40 minut

Klopsiki z indyka – składniki:

  • 1,5 kg mielonego mięsa indyczego
  • 100 g miękkiego masła
  • 6 łyżek tartej bułki plus do panierowania
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • łyżka curry
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić pieczone klopsiki z indyka:

1. Mielone mięso indycze mieszamy w misce z miękkim masłem, tartą bułką, kurkumą, papryką, curry, jajkami i natką pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

2. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Panierujemy w tartej bułce, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy 25-30 minut.