Dla 6 osób
Przygotowanie: 95 minut plus marynowanie przez noc

Szynka w glazurze miodowo-pomarańczowej – składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 50 ml brandy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 10 goździków
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić szynkę w glazurze miodowo-pomarańczowej:

1. Mięso płuczemy zimną wodą, odcinamy zbędne fragmenty, aby miało ładny, podłużny kształt.

2. W miseczce rozcieramy brandy, miód, konfiturę pomarańczową, oliwę, łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, tymianek, rozmaryn i kminek.

3. Osuszone mięso nacieramy marynatą, szpikujemy goździkami, jeśli potrzeba, nadajemy kształt i związujemy nicią kuchenną. Wstawiamy na noc do lodówki.

4. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy mięso, rumienimy ze wszystkich stron.

5. Przekładamy do głębokiej formy, wlewamy podgrzany sok pomarańczowy. Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem.