Dla 8-10 osób (800 g pieczonego boczku)
Przygotowania: 10 minut plus 60 minut pieczenie 
Marynowanie: 12-24 godziny

Pieczony boczek babci – składniki:

  • 3 ząbki czosnku 
  • łyżeczka soli 
  • 1000-1300 g surowego boczku bez skórki i żeberek
  • łyżka majeranku 

Jak upiec boczek:

1. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, przekładamy na drewnianą deskę, posypujemy solą i za pomocą małego nożyka ucieramy, by powstała czosnkowa pasta.

2. Surowy boczek dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy pastą czosnkową, a następnie obsypujemy ze wszystkich stron roztartym w dłoniach majerankiem (wtedy ziołowa posypka będzie drobniejsza, bez nieprzyjemnych dla podniebienia, twardych gałązek). 

3. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia z przykrywką (może być zwykły garnek), wstawiamy do lodówki i marynujemy w tej suchej marynacie przez noc lub dłużej.

4. Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu zabiegowi zmniejszymy różnicę między temperaturą mięsa, a temperaturą w piekarniku, a to sprawi, że boczek podczas pieczenia nie stanie się twardy jak zelówka.

5. Boczek układamy w brytfance, która ma do kompletu przykrywkę (lub w naczyniu żaroodpornym z przykrywką) bardziej tłustą częścią do spodu.

6. W tym czasie, kiedy boczek się ogrzewa, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 st. Następnie wstawiamy brytfankę z mięsem i pieczemy 15 minut bez przykrycia. Po tym czasie przekładamy mięso na drugą stronę, pieczemy kolejne 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 st., przykrywamy naczynie przykrywką i pieczemy, aż będzie miękkie, czyli 35-40 minut. 

7. Pieczyste od razu wyjmujemy z piekarnika, żeby nie wyschło i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Przepis na pieczony boczek – sprawdzone porady: 

  • Czosnek, sól i majeranek to przyprawy obowiązkowe do pieczonego boczku, ale jeśli ktoś lubi, to może też dodać do marynaty pieprz oraz słodką, mieloną paprykę, a także pokruszone na drobne kawałki 2-3 listki laurowe. 
  • Boczek możemy przed pieczeniem naszpikować całymi ząbkami czosnku. Trzeba wtedy za pomocą długiego, cienkiego noża, zrobić kilka długich nacięć w płacie boczku i powtykać w nie obrane ząbki. Pieczeń przejdzie wówczas intensywnym smakowitym aromatem, a struktura mięsa będzie bogatsza o dodatkowy składnik, jakim staną się upieczone, słodkawe ząbki czosnku.