Na 10-12 porcji (foremka 20 cm na 30 cm albo 25cm na 25 cm)
Przygotowanie: 50 minut plus chłodzenie

Rolada szpinakowa z łososiem – składniki: 

  • 250 g świeżego szpinaku, np. baby 
  • ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 3 jajka 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • czubata łyżka mąki pszennej (ok. 15 g) 
  • 250 g ulubionego śmietankowego serka 
  • 250 g łososia wędzonego na zimno (najlepiej w plastrach) 
  • 1/3 pęczka świeżego koperku 
  • łyżka soku z cytryny 
  • świeżo mielony pieprz 

Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem:

1. Świeże liście szpinaku, jeśli nie są umyte, płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy, przekładamy do miski. 

2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy liście szpinaku, smażymy 1-3 minuty, aż listki zmiękną, wtedy dodajemy czosnek i odparowujemy całość, cały czas mieszając, ale nie za długo, bo szpinak zmieni kolor na bury. 

4. Szpinak z czosnkiem przekładamy do dużej miski, odstawiamy, żeby wystygł i blendujemy.

5. Żółtka oddzielamy od białek, dorzucamy do szpinaku wraz z przesianą mąką i solą. Mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą i powstanie szpinakowe ciasto. Białka przekładamy do drugiej miski.

6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 st. Formę na szpinakowy omlet natłuszczamy olejem i wykładamy papierem do pieczenia – będzie się lepiej układał. Papier możemy też lekko skropić wodą, dokładnie zmiąć, rozprostować i ułożyć w formie, dzięki tej sztuczce przybierze kształt foremki. 

7. Białka, które powinny mieć temperaturę pokojową, ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę – trzepaczką lub używając miksera. Następnie dodajemy po łyżce ubitej piany do szpinakowego ciasta, delikatnie mieszając. 

8. Ciasto szpinakowe równomiernie wykładamy na blaszkę i pieczemy na środkowej półce piekarnika 10-12 minut (funkcja góra-dół).

9. Jeszcze ciepły omlet wyjmujemy na blat i zwijamy wraz z papierem do pieczenia w roladę. Rulon możemy dodatkowo ścisło owinąć ściereczką, żeby się nie rozwijał i zostawiamy do ostudzenia.

10. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy.

11. Wystudzony omlet równomiernie pokrywamy serkiem śmietankowym (ok. 200 g) oraz układamy na nim plasterki wędzonego łososia. Resztę serka gdzieniegdzie rozsmarowujemy cieniusieńką warstwą na plastrach łososia – dzięki temu, rolada szpinakowa lepiej się sklei. Następnie posypujemy rybę koperkiem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. 

12. Roladę szpinakową delikatnie zwijamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę, ale dobrze jest przygotować ją nawet na dzień przed podaniem.

13. Gotową roladę kroimy na dwucentymetrowe kawałki i podajemy na półmisku.

Przepis na roladę szpinakową z łososiem – sprawdzone porady:

* Roladę z łososiem możemy przygotować także z mrożonego szpinaku, trzeba go jednak przed duszeniem rozmrozić na sicie i dokładnie osączyć z nadmiaru wody, inaczej omlet nie będzie tak puszysty jak z dodatkiem świeżego szpinaku.   

* Jeżeli mamy swój sprawdzony sklep i możliwość kupienia superświeżej ryby, to koniecznie przygotujmy roladę szpinakową z cieniutkim plastrami surowego łososia, jest naprawdę znakomita! 

 * Świetnym dodatkiem podkręcającym smak rolady szpinakowej jest chrzan. Możemy go wymieszać od razu z serkiem śmietankowym i rozsmarować na omlecie albo pokryć nim plastry łososia. Drugim wartym wykorzystania składnikiem są kapary. Siekamy je i rozsypujemy na rybie wraz z koperkiem.