Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą – składniki:

  • 2 podłużne bakłażany podobnej wielkości
  • łyżka oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól morska gruboziarnista
  • sok z cytryny

Na nadzienie:

  • 40 g orzechów włoskich
  • 300 g ricotty

Na salsę:

  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • oliwa
  • kilka gałązek świeżej kolendry (opcjonalnie)

Jak zrobić grillowane roladki z bakłażana faszerowane serem:

1. Bakłażany płuczemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na cienkie plastry ok. 5 mm.

2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miseczki, dodajemy oregano i mieszamy z kilkoma łyżkami oliwy. Powstałą marynatą smarujemy plastry bakłażana i pieczemy je z obu stron na patelni grillowej (albo zwykłej).

3. Gotowe plastry przekładamy na deskę, posypujemy solą z obu stron solą, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.

4. Na farsz orzechy prażymy na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły, siekamy i przekładamy do miski, dodajemy ricottę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.

5. Na upieczone na grillu plastry bakłażana nakładamy po porcji farszu i dokładnie zwijamy, formując roladki.

6. Przygotowujemy salsę. Pomidory nacinamy na czubku na krzyż, polewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, drobno kroimy i przekładamy do rondelka.

7. Dodajemy 2 łyżki oliwy, solimy i dusimy 10-15 minut, aż salsa zgęstnieje.

8. Salsę przekładamy na półmisek, układamy na niej roladki z bakłażana i całość posypujemy posiekaną kolendrą – jeśli nie lubimy kolendry, to dodajemy natkę pietruszki.

Przepis na bakłażany z grilla – sprawdzone porady:

* Dobrym nadzieniem do grillowanych plastrów bakłażana będzie kozi twarożek, hummus, pasta z papryki albo słupki świeżej mozzarelli.

* Jeśli zależy nam na tym, by podczas grillowania/smażenia plastry bakłażana chłonęły mniej tłuszczu, przed smażeniem posypmy jego plastry solą, poczekajmy 10 minut, aż puszczą sok, wytrzyjmy je ręcznikiem papierowym i dopiero grillujmy.