Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą – składniki:
- 2 podłużne bakłażany podobnej wielkości
- łyżka oregano
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól morska gruboziarnista
- sok z cytryny
Na nadzienie:
- 40 g orzechów włoskich
- 300 g ricotty
Na salsę:
- 2-3 dojrzałe pomidory
- oliwa
- kilka gałązek świeżej kolendry (opcjonalnie)
Jak zrobić grillowane roladki z bakłażana faszerowane serem:
1. Bakłażany płuczemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na cienkie plastry ok. 5 mm.
2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miseczki, dodajemy oregano i mieszamy z kilkoma łyżkami oliwy. Powstałą marynatą smarujemy plastry bakłażana i pieczemy je z obu stron na patelni grillowej (albo zwykłej).
3. Gotowe plastry przekładamy na deskę, posypujemy solą z obu stron solą, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.
4. Na farsz orzechy prażymy na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły, siekamy i przekładamy do miski, dodajemy ricottę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.
5. Na upieczone na grillu plastry bakłażana nakładamy po porcji farszu i dokładnie zwijamy, formując roladki.
6. Przygotowujemy salsę. Pomidory nacinamy na czubku na krzyż, polewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, drobno kroimy i przekładamy do rondelka.
7. Dodajemy 2 łyżki oliwy, solimy i dusimy 10-15 minut, aż salsa zgęstnieje.
8. Salsę przekładamy na półmisek, układamy na niej roladki z bakłażana i całość posypujemy posiekaną kolendrą – jeśli nie lubimy kolendry, to dodajemy natkę pietruszki.
Przepis na bakłażany z grilla – sprawdzone porady:
* Dobrym nadzieniem do grillowanych plastrów bakłażana będzie kozi twarożek, hummus, pasta z papryki albo słupki świeżej mozzarelli.
* Jeśli zależy nam na tym, by podczas grillowania/smażenia plastry bakłażana chłonęły mniej tłuszczu, przed smażeniem posypmy jego plastry solą, poczekajmy 10 minut, aż puszczą sok, wytrzyjmy je ręcznikiem papierowym i dopiero grillujmy.