Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut 

Zapiekanki z pieczarkami i serem – składniki:

  • cebula 
  • 500 g pieczarek 
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz 
  • 400 g żółtego sera, np. gouda, ementaler lub twarda mozzarella 
  • pomidor 
  • 2 łyżki masła 
  • bagietka lub 2 półbagietki (mogą być wczorajsze)
  • ząbek czosnku 
  • keczup, majonez, sos czosnkowy 

Jak zrobić domowe zapiekanki z pieczarkami i tartym serem:

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 

2. Pieczarki czyścimy i kroimy na cienkie plasterki (jeśli grzyby nie są superświeże, to warto wcześniej kapelusze obrać ze skórki). Krojenie pieczarek jest tu ważną czynnością – niektórzy do zapiekanek używają pieczarek startych na tarce o grubych oczkach, jednak według mnie lepiej jest pokroić grzyby, wtedy dobrze się podsmażą i będą smaczniejsze niż pieczarki tarte, z których podczas smażenia powstanie na patelni wodnista paćka.

3. Masło roztapiamy na patelni i najpierw podsmażamy na nim cebulę, a następnie dodajemy pieczarki i całość smażymy 4-5 minut, żeby grzyby się przyrumieniły. Pod koniec smażenia doprawiamy farsz solą oraz pieprzem.

4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. (funkcja góra-dół). W tym czasie ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidora kroimy na plastry.

5. Bagietkę lub półbagietki kroimy wzdłuż na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 2-3 minuty, umieszczając blachę nieco powyżej środkowej półki, by bułki z wierzchu się podpiekły. Ten zabieg sprawi, że wilgotny farsz nie rozmoczy pieczywa i zapiekanki będą bardzo chrupiące.

6. Podpieczone bagietki nacieramy przeciętym na pół ząbkiem czosnku, wykładamy na nie pieczarki, po 2-3 plastry pomidora (opcjonalnie) oraz ser i wstawiamy do piekarnia na środkową półkę na 3-4 minuty. Jeśli mamy taką możliwość, to włączamy na ten czas w piecu funkcję grill, cały czas pilnując przy tym zapiekanek, żeby się nie przypaliły.

7. Zapiekanki wyciągamy z piekarnika, kiedy brzegi bagietki zaczną się lekko przyrumieniać, a ser całkiem się roztopi. Uwaga! Nie zapiekamy bułek zbyt długo, bo się wysuszą, a ser zamiast się przyjemnie ciągnąć, zamieni się w twardą skorupkę. 

8. Gotowe zapiekanki przekładamy na półmisek i podajemy z keczupem, majonezem albo sosem czosnkowym. 

Przepis na zapiekanki z pieczarkami i tartym serem – sprawdzone porady: 

* Pieczarkowo-cebulowy farsz do zapiekanek to klasyka. Możemy go jednak podkręcić, dodając do niego suszone lub świeże zioła. Znakomicie sprawdzi się tu szczypta ziół prowansalskich, oregano, świeży lub suszony tymianek albo posiekana natka pietruszki. 

* Na domowych zapiekankach możemy układać nie tylko farsz pieczarkowy. Pod kołderką sera mogą znaleźć się:
– krążki cebuli i plastry salami;
– plasterki szynki i kawałeczki ananasa z puszki;
– suszone pomidory z czarnymi oliwkami;
– albo wszystkie skrawki wędlin, serów oraz miękkich warzyw, np. pomidorów, papryki, cukinii, bakłażana, które zalegają w lodówce.