Popcorn z parmezanem i ziołami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 5 minut
Popcorn z parmezanem i ziołami – składniki:
- 3-4 łyżki oliwy
- 100 g ziaren kukurydzy do prażenia
- 50 g startego parmezanu
- łyżeczka oregano
- kilka listków bazylii
Popcorn z parmezanem i ziołami – przepis krok po kroku:
1. W dużym garnku rozgrzewamy mocno oliwę, wrzucamy ziarna kukurydzy, przykrywamy szczelnie pokrywką i czekamy, aż usłyszymy pękające ziarna zamieniające się w popcorn, a w powietrzu zacznie unosić się charakterystyczny zapach.
2. Do garnka dodajemy parmezan, oregano, drobno posiekaną bazylię i mieszamy.
Chipsy gruszkowe z serem pleśniowym i orzechami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Chipsy gruszkowe z serem pleśniowym i orzechami – składniki:
- 100 g suszonych gruszek*
- 100 g sera pleśniowego roquefort
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- zielenina, np. świeża kolendra
Chipsy gruszkowe z serem pleśniowym i orzechami – przepis krok po kroku:
1. Płatki suszonych gruszek układamy na półmisku. Ser kroimy w kostkę i układamy go na gruszkach.
2. Rozgrzewamy suchą patelnię, wrzucamy orzechy i chwilę je prażymy. Gdy zaczną pachnieć, zdejmujemy z ognia, polewamy miodem, mieszamy. Ostudzone układamy na gruszkach. Podajemy ze świeżymi ziołami.
Inny wariant: na gorących grzankach rozsmarowujemy ser pleśniowy i dodajemy plasterki suszonych gruszek oraz orzechy.
*Gruszki można suszyć samemu: owoce myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 57 st. Plasterki gruszek luźno układamy na ruszcie/rusztach, wstawiamy do piekarnika i suszymy przy uchylonych drzwiczkach, aż będą sztywne i suche (6-12 godzin). Kto ma dehydrator, postępuje wg jego instrukcji.
Pikantne orzeszki ziemne
Pikantne orzeszki ziemne
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 25 minut
Pikantne orzeszki ziemne – składniki:
- 500 g orzeszków ziemnych (wyłuskanych, niesolonych)
- 2 łyżki oleju
- łyżka miodu
- łyżeczka chili
- pół łyżeczki soli
Pikantne orzeszki ziemne – przepis krok po kroku:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
2. W miseczce mieszamy olej, miód, chili i sól. Orzeszki wsypujemy do miski, polewamy mieszaniną z olejem i dokładnie obtaczamy nią orzeszki.
2. Orzeszki przekładamy na blachę i pieczemy 10 minut. Gdy zrobią się złote, mieszamy i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy i podajemy.
Smażony ryż preparowany i orzeszki
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Smażony ryż preparowany i orzeszki – składniki:
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 100 g orzeszków ziemnych
- 3-4 listki curry
- 1/2 łyżeczki chili
- 50 g ryżu preparowanego
- sól
- kilka listków kolendry
- limonka
Smażony ryż preparowany i orzeszki – przepis krok po kroku:
1. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i podsmażamy minutę, dwie.
2. Wrzucamy orzeszki i listki curry, podsmażamy około 3 minut. Zmniejszamy ogień do minimum doprawiamy chili i podgrzewamy, mieszając, około 5 minut.
3. Dodajemy preparowany ryż i podgrzewamy, mieszając jeszcze 3 minuty.
4. Zdejmujemy z ognia solimy, dodajemy kolendrę. Podajemy z plasterkami limonki.
Przepisy: Ewa Wagner