Popcorn z parmezanem i ziołami

Popcorn z parmezanem i ziołami
Popcorn z parmezanem i ziołamishutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 5 minut

Popcorn z parmezanem i ziołami – składniki:

  • 3-4 łyżki oliwy
  • 100 g ziaren kukurydzy do prażenia
  • 50 g startego parmezanu
  • łyżeczka oregano
  • kilka listków bazylii 

Popcorn z parmezanem i ziołami – przepis krok po kroku:

1. W dużym garnku rozgrzewamy mocno oliwę, wrzucamy ziarna kukurydzy, przykrywamy szczelnie pokrywką i czekamy, aż usłyszymy pękające ziarna zamieniające się w popcorn, a w powietrzu zacznie unosić się charakterystyczny zapach.

2. Do garnka dodajemy parmezan, oregano, drobno posiekaną bazylię i mieszamy.

Chipsy gruszkowe z serem pleśniowym i orzechami

Czipsy z gruszek z serem pleśniowym i orzechami
Czipsy z gruszek z serem pleśniowym i orzechamishutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Chipsy gruszkowe z serem pleśniowym i orzechami – składniki:

  • 100 g suszonych gruszek*
  • 100 g sera pleśniowego roquefort
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • zielenina, np. świeża kolendra

Chipsy gruszkowe z serem pleśniowym i orzechami – przepis krok po kroku:

1. Płatki suszonych gruszek układamy na półmisku. Ser kroimy w kostkę i układamy go na gruszkach.

2. Rozgrzewamy suchą patelnię, wrzucamy orzechy i chwilę je prażymy. Gdy zaczną pachnieć, zdejmujemy z ognia, polewamy miodem, mieszamy. Ostudzone układamy na gruszkach. Podajemy ze świeżymi ziołami.

Inny wariant: na gorących grzankach rozsmarowujemy ser pleśniowy i dodajemy plasterki suszonych gruszek oraz orzechy.

*Gruszki można suszyć samemu: owoce myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 57 st. Plasterki gruszek luźno układamy na ruszcie/rusztach, wstawiamy do piekarnika i suszymy przy uchylonych drzwiczkach, aż będą sztywne i suche (6-12 godzin). Kto ma dehydrator, postępuje wg jego instrukcji.

Pikantne orzeszki ziemne

Pikantne orzeszki ziemne
Pikantne orzeszki ziemneshutterstock

Pikantne orzeszki ziemne

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 25 minut

Pikantne orzeszki ziemne – składniki:

  • 500 g orzeszków ziemnych (wyłuskanych, niesolonych)
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka miodu
  • łyżeczka chili
  • pół łyżeczki soli

Pikantne orzeszki ziemne – przepis krok po kroku:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2. W miseczce mieszamy olej, miód, chili i sól. Orzeszki wsypujemy do miski, polewamy mieszaniną z olejem i dokładnie obtaczamy nią orzeszki. 

2. Orzeszki przekładamy na blachę i pieczemy 10 minut. Gdy zrobią się złote, mieszamy i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy i podajemy.

Smażony ryż preparowany i orzeszki

Smażony ryż preparowany i orzeszki
Smażony ryż preparowany i orzeszkishutterstock

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Smażony ryż preparowany i orzeszki – składniki:

  • 2 łyżki oleju 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 100 g orzeszków ziemnych 
  • 3-4 listki curry
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • 50 g ryżu preparowanego 
  • sól
  • kilka listków kolendry 
  • limonka 

Smażony ryż preparowany i orzeszki – przepis krok po kroku:

1. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i podsmażamy minutę, dwie.

2. Wrzucamy orzeszki i listki curry, podsmażamy około 3 minut. Zmniejszamy ogień do minimum doprawiamy chili i podgrzewamy, mieszając, około 5 minut.  

3. Dodajemy preparowany ryż i podgrzewamy, mieszając jeszcze 3 minuty. 

4. Zdejmujemy z ognia solimy, dodajemy kolendrę. Podajemy z plasterkami limonki. 
Przepisy: Ewa Wagner