Dla 4 osób
Czas: przygotowanie 10 minut, pieczenie 25-35 minut

Pieczona marchewka – składniki na 4 porcje:

  • 1 kg marchewek (8-10 średnich sztuk)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • łyżka miodu 
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • sól
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • szczypta chilli lub wędzonej papryki 

Do podania

  • garść posiekanej natki pietruszki do posypania
  • kilka pokruszonych orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni (opcjonalnie) 

Pieczona marchewka – przepis krok po kroku:

1. Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na połówki, a potem na ćwiartki, kawałki kroimy na pół. 

2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. (góra-dół).

3. W dużej misce mieszamy oliwę lub olej, miód, sok z cytryny, przyprawy oraz zioła, wrzucamy marchewki do marynaty i dokładnie je obtaczamy, żeby były równomiernie pokryte dodatkami.

4. Zamarynowane marchewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w w brytfance (jeśli możemy, to najlepiej w jednej warstwie).

5. Pieczemy przez 25-35 minut, aż marchewki będą miękkie w środku i lekko skarmelizowane na brzegach. W połowie pieczenia mieszamy kawałki warzyw, żeby równo się przypiekły (jeśli leżą w kilku warstwach, mieszamy je nawet 2-3 razy).

6. Podanie. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy marchewki pietruszką i orzechami (opcjonalnie) i podajemy do obiadu – do pieczonego mięsa lub kaszy. Albo jako przekąskę z ulubionym dipem lub hummusem.