Dla 4 osób
Czas: przygotowanie 10 minut, pieczenie 25-35 minut
Pieczona marchewka – składniki na 4 porcje:
- 1 kg marchewek (8-10 średnich sztuk)
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- łyżka miodu
- łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamicznego
- łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól
- świeżo mielony pieprz do smaku
- szczypta chilli lub wędzonej papryki
Do podania
- garść posiekanej natki pietruszki do posypania
- kilka pokruszonych orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni (opcjonalnie)
Pieczona marchewka – przepis krok po kroku:
1. Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na połówki, a potem na ćwiartki, kawałki kroimy na pół.
2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. (góra-dół).
3. W dużej misce mieszamy oliwę lub olej, miód, sok z cytryny, przyprawy oraz zioła, wrzucamy marchewki do marynaty i dokładnie je obtaczamy, żeby były równomiernie pokryte dodatkami.
4. Zamarynowane marchewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w w brytfance (jeśli możemy, to najlepiej w jednej warstwie).
5. Pieczemy przez 25-35 minut, aż marchewki będą miękkie w środku i lekko skarmelizowane na brzegach. W połowie pieczenia mieszamy kawałki warzyw, żeby równo się przypiekły (jeśli leżą w kilku warstwach, mieszamy je nawet 2-3 razy).
6. Podanie. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy marchewki pietruszką i orzechami (opcjonalnie) i podajemy do obiadu – do pieczonego mięsa lub kaszy. Albo jako przekąskę z ulubionym dipem lub hummusem.

Więc jedz chipsy.
jak je nasmarujesz oliwą lub zamarynujesz w takiej oliwnej zalewie z przyprawami, to nie wychodzą skwarki.