Na słoik 500 ml
Przygotowanie: 20 minut

Na sos chrzanowy śmietankowy – składniki:

  • 60 g korzenia chrzanu lub 2-3 łyżki gotowego tartego chrzanu dobrej jakości  
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • 2 szalotki lub cebula cukrowa 
  • 2 łyżki masła  
  • 400 ml śmietanki 30 proc.  
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz 

Na sos chrzanowy beszamelowy – składniki:

  • 60 g korzenia chrzanu lub 2-3 łyżki gotowego tartego chrzanu dobrej jakości  
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • 2 łyżki masła 
  • 200 ml bulionu, np. warzywnego 
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej 
  • 200 ml mleka 
  • szczypta cukru 
  • sól 

Jak zrobić sos chrzanowy śmietankowy na ciepło:

1. Chrzan obieramy, trzemy na tarce do ścierania na miazgę i mieszamy z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Odstawiamy. 

2. Szalotki (lub cebulę) obieramy i drobno siekamy. 

3. W niskim rondlu roztapiamy masło i szklimy na niej szalotkę tak długo, aż zmięknie (warto ją w tym celu troszkę posolić) i lekko się podsmaży.  

4. Do cebulki dodajemy chrzan, chwilę smażymy i dolewamy do rondla śmietankę. Gotujemy sos, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.  

5. Na koniec doprawiamy sos solą oraz świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę tartego chrzanu*.

Jak zrobić sos chrzanowy beszamelowy na ciepło:

Sos beszamelowy z chrzanem
Sos beszamelowy z chrzanem Fot. Shutterstock

1. Chrzan obieramy, trzemy na tarce do ścierania na miazgę i mieszamy z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Odstawiamy. 

2. Masło rozgrzewamy w rondelku i przesmażamy na nim utarty chrzan, cały czas mieszając. Kiedy chrzan połączy się z masłem i powstanie jednolita masa, rozprowadzamy ją bulionem i mieszając, zagotowujemy chrzanowy wywar, zmniejszamy ogień do minimum. 

3. Do miski wsypujemy mąkę i cały czas mieszając, dolewamy do niej mleko. Tak powstałą zawiesinę hartujemy, dolewając kilka łyżek bulionu i całość znów mieszamy. 

4. Do gotującego bulionu wlewamy mleko z mąką i mieszamy rózgą, żeby nie powstały grudki. Sos doprawiamy solą, cukrem i gotujemy 2-3 minuty, żeby zgęstniał. 

Sos chrzanowy na ciepło – sprawdzone porady: 

  • *Jeśli lubimy wyraziste smaki, to warto przygotować 2-3 łyżki tartego chrzanu więcej niż wskazują oba przepisy. Chrzan podczas obróbki termicznej traci bowiem moc, staje się delikatniejszy i słodki.  
  • Śmietankowy sos chrzanowy na ciepło to znakomity dodatek do jajek, pieczonych i duszonych mięs oraz ryb. Wersja beszamelowa z kolei świetnie podkreśli smak gotowanych lub warzyw oraz ziemniaków.