Na słoik 500 ml
Przygotowanie: 20 minut
Na sos chrzanowy śmietankowy – składniki:
- 60 g korzenia chrzanu lub 2-3 łyżki gotowego tartego chrzanu dobrej jakości
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 szalotki lub cebula cukrowa
- 2 łyżki masła
- 400 ml śmietanki 30 proc.
- sól
- świeżo mielony pieprz
Na sos chrzanowy beszamelowy – składniki:
- 60 g korzenia chrzanu lub 2-3 łyżki gotowego tartego chrzanu dobrej jakości
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 200 ml bulionu, np. warzywnego
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 200 ml mleka
- szczypta cukru
- sól
Jak zrobić sos chrzanowy śmietankowy na ciepło:
1. Chrzan obieramy, trzemy na tarce do ścierania na miazgę i mieszamy z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Odstawiamy.
2. Szalotki (lub cebulę) obieramy i drobno siekamy.
3. W niskim rondlu roztapiamy masło i szklimy na niej szalotkę tak długo, aż zmięknie (warto ją w tym celu troszkę posolić) i lekko się podsmaży.
4. Do cebulki dodajemy chrzan, chwilę smażymy i dolewamy do rondla śmietankę. Gotujemy sos, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
5. Na koniec doprawiamy sos solą oraz świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę tartego chrzanu*.
Jak zrobić sos chrzanowy beszamelowy na ciepło:
1. Chrzan obieramy, trzemy na tarce do ścierania na miazgę i mieszamy z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Odstawiamy.
2. Masło rozgrzewamy w rondelku i przesmażamy na nim utarty chrzan, cały czas mieszając. Kiedy chrzan połączy się z masłem i powstanie jednolita masa, rozprowadzamy ją bulionem i mieszając, zagotowujemy chrzanowy wywar, zmniejszamy ogień do minimum.
3. Do miski wsypujemy mąkę i cały czas mieszając, dolewamy do niej mleko. Tak powstałą zawiesinę hartujemy, dolewając kilka łyżek bulionu i całość znów mieszamy.
4. Do gotującego bulionu wlewamy mleko z mąką i mieszamy rózgą, żeby nie powstały grudki. Sos doprawiamy solą, cukrem i gotujemy 2-3 minuty, żeby zgęstniał.
Sos chrzanowy na ciepło – sprawdzone porady:
- *Jeśli lubimy wyraziste smaki, to warto przygotować 2-3 łyżki tartego chrzanu więcej niż wskazują oba przepisy. Chrzan podczas obróbki termicznej traci bowiem moc, staje się delikatniejszy i słodki.
- Śmietankowy sos chrzanowy na ciepło to znakomity dodatek do jajek, pieczonych i duszonych mięs oraz ryb. Wersja beszamelowa z kolei świetnie podkreśli smak gotowanych lub warzyw oraz ziemniaków.