Na słoik 200 ml
Przygotowanie: 10 minut

Sos chrzanowy na zimno do jaj – składniki:

  • 60 g korzenia chrzanu 
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • łyżka majonezu  
  • łyżka śmietany 22 proc. 
  • sól 
  • biały pieprz 
  • cukier 

Jak zrobić sos chrzanowy na zimno:

1. Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. 

2. Do chrzanu dodajemy majonez, śmietanę i doprawiamy sos solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.  

3. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki się przegryzły. 

Przepis na sos chrzanowy na zimno nie tylko do jaj – sprawdzone rady:

  • Domowy sos chrzanowy przechowujemy w lodówce nawet do 5 dni. 
  • Sos chrzanowy możemy te z przygotować z chrzanu kupionego w sklepie, radzimy jednak najpierw przeczytać etykietę, czy gotowy produkt ma prosty skład, czyli czy nie zawiera konserwantów i wzmacniaczy smaku.