Na słoik 200 ml
Przygotowanie: 10 minut
Sos chrzanowy na zimno do jaj – składniki:
- 60 g korzenia chrzanu
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka majonezu
- łyżka śmietany 22 proc.
- sól
- biały pieprz
- cukier
Jak zrobić sos chrzanowy na zimno:
1. Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
2. Do chrzanu dodajemy majonez, śmietanę i doprawiamy sos solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
3. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Przepis na sos chrzanowy na zimno nie tylko do jaj – sprawdzone rady:
- Domowy sos chrzanowy przechowujemy w lodówce nawet do 5 dni.
- Sos chrzanowy możemy te z przygotować z chrzanu kupionego w sklepie, radzimy jednak najpierw przeczytać etykietę, czy gotowy produkt ma prosty skład, czyli czy nie zawiera konserwantów i wzmacniaczy smaku.